Inside: Granen & Grondstof

China slaat fikse graanvoorraden op

26 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

China heeft op het moment enorme hoeveelheden graan en andere grondstoffen op voorraad. Dat begint een probleem te worden voor de wereldwijde handelsbalans, zo zegt de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Gregg Doud van de United States Trade Representative (USTR).

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens Doud heeft China 47% van de wereldwijde tarwevoorraad in handen. De verwachting is dat deze voorraden blijven groeien, tot meer dan de helft van alle wereldvoorraden in 2022. Chinese boeren worden gemotiveerd om meer tarwe te produceren en krijgen bijna €300 per ton graan ($10 per bushel). Dit om ervoor te zorgen dat het land zelfvoorzienend kan worden.

Daarnaast zou China ongeveer 40% van alle voorraden maïs opgeslagen hebben. Dit terwijl het International Grains Council (IGC) bekendmaakte dat de wereldwijde maïsvoorraden stevig gaan dalen.

China consumeert veel sojabonen

Minder sojabonen
Als het om sojabonen gaat, heeft China wel minder grote voorraden. Dat is met name te wijten aan het feit dat er veel sojabonen geconsumeerd worden in het land, wegens de groeiende veehouderijsector. Echter, met ongeveer 22% van de wereldwijde voorraad zijn er nog steeds enorme voorraden opgeslagen. Ook deze voorraden blijft het land uitbreiden. De verwachting is dat het land komend seizoen een importrecord van meer dan 100 miljoen ton zal neerzetten.

Deze voorraden zorgen voor problemen en verzadigen tevens de markten. "De minachting voor eerlijke handel vanuit China kost boeren wereldwijd een flink prijs", zo beweert Doud. Het heeft ertoe geleid dat de USTR naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is gestapt.

Stiekeme praktijken
Verder werd China door Doud betiteld als "een land dat veel stiekeme praktijken kent". Zo heeft China sinds 2010 niet aan de WTO duidelijk gemaakt hoe hoog de landbouwproductie is. Daarnaast is de relatie tussen de Verenigde Staten en China momenteel in zwaar vaarwater beland door verschillende importheffingen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden