Nieuws Oogst 2018

Zo verloopt de graanoogst in Europa

27 Juni 2018 - Niels van der Boom

Het zomerse weer in Europa zorgt ervoor dat de maaidorsers op veel plaatsen kunnen starten. Allereerst staat de wintergerst op het programma. In onder andere Frankrijk wordt inmiddels ook aan koolzaad begonnen. Vooral in Centraal- en Oost-Europa zijn de gewassen door droogte getekend.

In Nederland wordt naar verwachting deze week serieus begonnen met de vroegste percelen wintergerst. Ook liggen de vroege graszaadrassen veelal gemaaid klaar voor de maaidorser. Gortdroog en heet zomerweer in Duitsland zorgt ervoor dat daar de gerst volop geoogst wordt. Dat geldt ook voor Frankrijk.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Wintergerst dorsen in het Zuid-Duitse Heilbronn bij Joachim Rukwied, voorzitter van het Deutschen Bauernverband. Ruckwied verwacht verliezen van 50% tot 60% door droogte.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Verder richting het oosten (Hongarije) zijn boeren inmiddels begonnen aan de oogst van koolzaad. Ook voor dit gewas zijn de opbrengstverwachtingen slecht, als gevolg van een moeizaam voorjaar. Het bleef lang koud, gevolgd door een warmtestoot. Hierdoor heeft het gewas zich explosief ontwikkeld. Tijdens de peulvulling was het te droog.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Wintergerstoogst in Bretagne. Het Franse overheidsbureau Agreste verwacht een gerstoogst die ongeveer gelijk is aan 2017 en 5% boven het 5-jarig gemiddelde ligt. Voor koolzaad verwacht het statistiekbureau een lagere productie (-9%). Dit heeft alles te maken met slechte groeiomstandigheden. In sommige departementen wordt een 25% lagere opbrengst verwacht. Gemiddeld zet Agreste die op 3,27 ton per hectare.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

In de Belgische kustregio wordt wintergerst geoogst voor veevoer, om te pletten en aanzuren. Toch worden ook droge percelen gerst reeds geoogst.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

In Nederland staan boeren en loonwerkers in de startblokken. Deze week zullen de vroege percelen wintergerst worden gecombined.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

In het Verenigd Koninkrijk is het ongewoon droog en warm. De graanoogst start iets later dan op het vasteland. Hier in Oost-Engeland wordt voorlopig vooral graan gehakseld voor de productie van biogas.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden