Nieuws Suiker

Bietenprijs lager door druk op suikermarkt

29 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

De suikermarkt heeft duidelijk te maken met een overschot, wat een prijsdaling tot gevolg heeft. Ook Cosun verwacht hierdoor een lagere suikerbietenprijs, vergeleken met vorig jaar. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil dat de sector zelf inziet dat de overproductie lage prijzen tot gevolg heeft.

Uit het Brussels suikeroverleg blijkt dat de suikerprijzen laag zijn, mede als gevolg van de goede oogst en de gestegen productie. De gemiddelde prijs ligt momenteel rond de €362 per ton, terwijl de prijs vorig jaar op hetzelfde moment €500 per ton noteerde.

De Internationale Suiker Organisatie (ISO) gaat voor seizoen 2017/2018 uit van een productie van ruim 185 miljoen ton. Het verbruik ligt op 175 miljoen ton, waardoor de eindvoorraad met 10,5 miljoen ton stijgt (tot 92 miljoen ton). Voor komend seizoen wordt opnieuw een hogere suikerproductie verwacht. In Nederland wijzigt het areaal suikerbieten niet noemenswaardig. Het CBS raamt de oppervlakte op 85.320 hectare. 

Schouten reageert
Minister Schouten liet in een Kamerbrief weten dat het aan de markt is om de gestegen suikerproductie te reguleren. Volgens Schouten is het nu nog te vroeg om maatregelen te nemen. "De Europese Unie (EU) heeft niet voor niets gekozen voor de afschaffing van het suikerquotum en voor meer marktoriëntatie in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)", aldus Schouten.

Schouten vervolgt: "Het is aan de sector om zich te realiseren dat een toegenomen productie vaak ook een keerzijde kent." Eerder meldde Dirk de Lugt, voorzitter van Cosun, al dat hij verwacht dat de suikerbietenprijs voor de komende oogst lager zal uitvallen dan de €45,62 per ton die voor oogst 2017 betaald werd. Het zou dus goed kunnen dat de prijs onder de €40 per ton gaat uitkomen.

Dumping
Ook uit de douanecijfers van de EU blijkt dat de suikerproductie toeneemt. Vanuit de EU is dit seizoen namelijk ruim 2,5 miljoen ton suiker uitgevoerd. Dat is ruim 1,6 miljoen ton meer dan vorige seizoen, toen het quotum er nog was. Als oplossing voor de grote oogst wordt in verschillende landen extra ethanol geproduceerd.

Dat er meer wordt geproduceerd in Europa heeft gevolgen voor onder meer Spanje en Italië. Parlementsleden uit die landen klagen namelijk dat er suiker verkocht wordt tegen prijzen die aanzienlijk lager zijn dan die van het land zelf. Dit ondanks de aanzienlijk hogere transportkosten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden