Nieuws Politiek

Glyfosaat wordt Franse minister fataal

29 Augustus 2018 - Niels van der Boom - 3 reacties

Onder meer zijn verloren standpunt op het gebied van glyfosaat is de Franse minister van Milieu, Nicolas Hulot fataal geworden. Dat geldt tenminste voor zijn carrière in het kabinet van president Macron. Hulot laat weten teleurgesteld te zijn in de niet behaalde doelen van zijn ministerie.

Ongeveer 1 jaar na zijn aanstelling maakt Nicolas Hulot, minister van Milieu en ex-milieuactivist, op de radio bekend op te stappen. De Franse president Macron was niet ingelicht. Hulot zegt teleurgesteld te zijn in het feit dat er weinig vooruitgang is geboekt op het gebied van klimaatverandering. Naast het terugdringen van de CO2-uitstoot, het verlagen van kernenergie en de Franse jachtwet heeft ook het debat rondom glyfosaat een belangrijke rol gespeeld.

Van 3 naar 5 jaar
Hulot pleitte voor een licentieverlenging van 3 jaar voor het gebruik van glyfosaat in de Europese Unie. Landbouwminister Stéphane Travert rekende juist op een verlenging van 7 jaar. Het werd uiteindelijk 5 jaar, maar Frankrijk stemde tegen. Dit omdat de Duitse oud-minister Christian Schmidt een coupe pleegde. Echter, in het Europees Parlement kwam de verlenging er toch. Eerder ketste deze steeds af op de 'nee-stem' van Frankrijk en het onthouden van stemming door Duitsland. De 2 landen kunnen een toekenning maken of breken.

Hulot zegt het te betreuren dat de Franse politiek en Europa niet geluisterd hebben naar de stem van de burger, die tegen een 5-jarige verlenging was. Macron steunde Hulot aanvankelijk in zijn 3-jarige plan. Vervolgens probeerde de milieuminister het gebruik van glyfosaat op nationaal niveau te verbieden. Echter, het voorstel werd eind mei weggestemd. Hulot was teleurgesteld in de regering, zo laat hij weten.

Illusies
Hulot gelooft dat de overheid wordt beïnvloed door de lobby van chemiebedrijven. "Hebben we het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen teruggedrongen? Het antwoord is nee", zei hij na het bekendmaken van zijn aftreden. "Ik wil met mijn aanwezigheid in het kabinet de burgers niet de illusie geven dat dit item hoog op de agenda staat van de huidige regering."

Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
deskundige 29 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10879785/glyfosaat-wordt-franse-minister-fataal][/url]
Mooi opgezout met zulke ministers, alleen besluit nemen op emotie niet op wetenschap
hans 29 Augustus 2018
Een nep-groen iemand op milieu, zonder zeggenschap tegenover de geld-maffia van Macron. Doekje voor het bloeden. Hulot is als Paul Rosenmuller van Gr. Links, oh zo begaan met natuur en milieu, maar wel wekelijks naar z'n 2e huis in de Pyrieneen vliegen. Minder CO2 uitstoot, én minder atoomenergie in Frankrijk, en alle boeren biologisch maar alles blijven invoeren, zonder concrete oplossingen hiervoor.
roy 30 Augustus 2018
de boeren met problemen opzadelen ja dat is het enige wat zon minister kan bereiken. hoe minder hoe beter van deze linkse activisten op belangrijke posities.
Joost 31 Augustus 2018
Sjonge jonge wat zijn jullie toch haatdragend naar linkse politici. Wacht maar even af wie de rekening van het afschaffen van de dividendbelasting gaat betalen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden