Shutterstock

Nieuws CZAV

'Nakorting CZAV is geen sigaar uit eigen doos'

21 November 2018 - Anne Jan Doorn

Coöperatie CZAV betaalt een nakorting van €1,3 miljoen uit aan haar leden. De coöperatie heeft boekjaar 2017/2018 afgesloten met positieve cijfers op de kernactiviteiten. Dit ondanks het bijzondere seizoen.

De coöperatie wist, ondanks de droogteproblematiek van 2018, positieve cijfers neer te zetten. Echter, die droogteproblematiek heeft er wel voor gezorgd dat er minder gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen zijn gebruikt.

Volgens Ko Francke, de adjunct-directeur van CZAV, zijn in de akkerbouw niet veel minder meststoffen gebruikt. "De meeste meststoffen waren al gestrooid toen de droogteperiode kwam opzetten. De veehouders hebben wel fors minder gestrooid, maar daar merkt CZAV minder van. Dit heeft te maken met de areaalsverhoudingen."

Minder gewasbeschermingsmiddelen
Er zijn wel minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. "De ziektedruk was minder (er was minder phytophthora en minder meeldauw), wel was de insectendruk erg hoog", zo meldt Francke. Ook voor de lange termijn wordt verwacht dat er minder gewasbeschermingsmiddelen zullen worden gebruikt.

Francke laat weten dat de winst op die gewasbeschermingsmiddelen niet leidend is. "Het rendement voor de boeren is namelijk leidend. Dus als er mogelijkheden zijn om de teeltkosten te drukken, pakken we die. Daarbij proberen we tegemoet te komen aan de eisen van de afnemers, zo ook via PlanetProof."

Ondanks het feit dat er minder verkocht is, heeft CZAV het marktaandeel duidelijk vergroot. Dit door de komst van nieuwe klanten of uitbreiding van bestaande bedrijven. Francke geeft aan dat de omzet van CZAV daarom stabiel tot stijgend is.

'Geen sigaar uit eigen doos'
De reactie vanuit de boeren is dat de nakorting een 'sigaar uit eigen doos is'. Francke is daar helder over: "Wij zijn een coöperatie en houden winst niet achter, terwijl andere bedrijven dat misschien wel doen. Wij moeten als coöperatie echter wel gezond zijn. Ook is het zo dat de nakorting bovenop de scherpe marktprijs komt."

De nakorting zal komende week (week 48) uitbetaald worden. Vorig jaar kwam de nakorting ook uit op €1,3 miljoen, maar in de jaren daarvoor viel deze geregeld hoger uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden