Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Graanproductie VS zit aan plafond

15 Maart 2019 - Anne Jan Doorn

Daar waar de tarweproductie in de Verenigde Staten (VS) dit seizoen blijft steken op een vijfde plaats, is het land wel de grootste producent sojabonen en maïs. De arealen van deze producten nemen al jaren toe, al lijkt de grens van de groei in zicht te zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De VS produceerde in seizoen 2018/2019 meer dan 365 miljoen ton maïs, wat op een areaal van 35 miljoen hectare werd verbouwd. Dit is immens wanneer dit vergeleken wordt met de aardappelarealen in de belangrijke aardappelproducerende landen in Europa (EU-5). Dat areaal komt nog niet eens uit op 700.000 hectare.

Maïsproductie neemt af
De VS staat al jaren op nummer 1 wat betreft de maïsproductie. China en Brazilië zijn de nummers 2 en 3 en produceren respectievelijk 257 miljoen ton en 94 miljoen ton. Echter, de laatste periode neemt de positie van de VS wel wat af. Ruim 20 jaar terug produceerde de VS nog circa 65% van de wereldwijde maïsproductie, waar dat nu nog maar 33% is.

Het soja-areaal in de VS is zelfs nog groter. Aangezien de sojaopbrengst per hectare fors lager ligt, komt de maïsproductie in Amerika in seizoen 2018/2019 uit op 123 miljoen ton. Ook daarmee laat het land de andere concurrenten nog achter zich, al hijgt Brazilië de VS wel in de nek met een productie van 117 miljoen ton. Argentinië komt op 55 miljoen ton.

Grenzen in zicht
Wat betreft de tarweproductie, zijn de cijfers minder indrukwekkend. Het land bekleedt momenteel een vijfde plaats, met een productie van circa 51 miljoen ton. De Europese Unie, China, India en Rusland produceren duidelijk meer. Daarentegen is de VS, na Rusland, wel de op 1 na grootste exporteur van tarwe. Inmiddels lijkt ook het besef te komen dat de VS de grenzen van deze productie nadert.

Waarom? Nou, omdat de wereld op een gegeven moment simpelweg niet meer wil afnemen van de VS. Dat blijkt ook uit het feit dat de positie van het land (qua maïsproductie) flink is afgenomen. Dat komt niet doordat de VS minder produceert. Integendeel zelfs, want de productie groeide de afgelopen 20 jaar met bijna 50%. De conclusie is dat de andere landen sneller groeien, waardoor ze minder afhankelijk worden van de VS.

Ethanolproductie gaat dalen
Daarnaast zal de vraag naar maïs minder worden omdat de productie van ethanol daalt. Deze productie is sterk gesubsidieerd, al is wel bekend dat het aantal subsidies afneemt. De groei in het aantal elektrische auto’s en de afname in het gebruik van de verbrandingsmotoren zorgt er daarnaast voor dat er minder brandstof zal worden gebruikt. Daarentegen zullen de olieproducerende landen hun olie nog altijd willen verkopen, wat een prijsdaling tot gevolg kan hebben. Hierdoor zal ethanol mogelijk nog minder interessant worden.

Een belangrijke factor voor de daling in de vraag is volgens analisten dat de consument steeds minder bewerkt voedsel consumeert. Niet alleen in de VS, maar ook in de Europese Unie. De verkoop voor menselijke consumptie daalde in de periode van 2009 tot 2016 dan ook met 17%, zo blijkt uit cijfers van analistenbureau Food Dive. Ook de daling in de vleesconsumptie heeft hierbij een grote invloed.

Te grote sojaproductie
Volgens Karen Braun, een analist, is de sojaproductie al jaren te groot, in vergelijking tot de consumptie. Dat blijkt onder meer uit cijfers over de Chinese afname van sojabonen; deze stegen namelijk jaren op rij Echter, sinds 2016 nam het tempo van die groei af en sinds 2017 is er zelfs een daling zichtbaar. Dit komt vooral doordat China zelf meer sojabonen is gaan produceren, of dat laat produceren in het Zwarte Zeegebied.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden