Agrifoto

Nieuws Stikstofcrisis

Waarom niet rekenen met minder stikstof varkens?

2 April 2020 - Erik Colenbrander - 1 reactie

Waarom wordt de stikstofruimte die de subsidieregeling sanering varkenshouderij oplevert niet meegeteld als veehouderij-stikstofreductiemaatregel die dit jaar effect heeft?

Dat is één van de vragen die overblijven nu de kruitdampen van het overleg tussen het Landbouw Collectief en minister Carola Schouten van LNV woensdag 1 april zijn opgetrokken. Dat blijkt uit een NOS-radiogesprek vanochtend en briefwisseling van de verschillende betrokken partijen. Farmers Defence Force verklaart de regering de oorlog, ophokplicht of niet.

Spoedwet stikstof handhaven
Schouten zegt middenin de coronacrisis geen andere keus te hebben dan door te gaan met maatregelen af te dwingen in de veehouderij die dit jaar effect hebben, omdat zij de in werking getreden Spoedwet aanpak stikstof moet handhaven en omdat er geen tijd te verliezen is omdat de economie weer zo snel mogelijk normaal moet gaan draaien, als de coronacrisis vermindert.

Landbouw Collectief-voorzitter Aalt Dijkhuizen vindt het echter niet langer zinvol om te onderhandelen als het ministerie alleen argumenten tegen de aanpak van het Landbouw Collectief zoekt en niet zoekt naar argumenten die de voorstellen van het Landbouw Collectief wettelijk uitvoerbaar maken. "Elke dag vermindert de veehouderij de stikstofuitstoot. Als enige sector en dat al sinds 1990."

Keuzevrijheid handhaven
Het Landbouw Collectief wil keuzevrijheid voor veehouders tussen voer-, mest- en/of weidegangmaatregelen. Maar de minister zegt de voermaatregelen zoals omschreven in de Spoedwet aanpak stikstof te moeten uitvoeren. Dijkhuizen: “Middenin de coronacrisis kan dat niet. Veehouders kunnen geen voorlichting krijgen op het boerenerf hoe ze de voermaatregelen het beste kunnen invoeren. En we willen niet tot louter voermaatregelen gedwongen worden. Werk nu door aan het model van keuzevrijheid zodat het straks, als de coronacrisis vermindert, zo snel mogelijk in werking kan treden.”

Extern salderen kan nog niet
Schouten onderstreept dat het kabinet het extern salderen met veehouderijen voor ontwikkeling van industrie en woningbouw pas mogelijk zal maken als hiervoor voldoende waarborgen zijn ingebouwd. Ook de provincies hebben hierover het gesprek te voeren met de landbouwsector, schrijft de minister. Ze keurt het af dat de provincie Noord-Brabant op eigen houtje buiten de provincie Noord-Brabant stikstofrechten van (toch al) te koop staan de veehouderijen heeft opgekocht. “Er kan nu nog niet extern gesaldeerd worden.”

Logistiek Park Moerdijk
De stikstofrechten van 6 veehouderijen werden opgekocht buiten de provincie Noord-Brabant, omdat intern salderen ten behoeve van de komst van het Logistiek Park Moerdijk onvoldoende effect bleek te hebben (bijvoorbeeld gasloze verwarming). Het ligt buiten de invloed van dit project om andere bronnen, zoals het vrachtverkeer, de scheepvaart en het treinverkeer voor te schrijven een lagere emissie uit te stoten en om dat ook te controleren. Voor de effecten die nog overblijven na het intern salderen is uitsluitend extern salderen een optie, verklaarde gedeputeerde Erik Merriënboer van de provincie Noord-Brabant gisteravond. Dit moest buiten de provincie Noord-Brabant vanwege de ligging van de Moerdijk aan het water. Hij biedt excuses aan voor het rumoer dat is ontstaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Hans 7 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886509/waarom-niet-rekenen-met-minder-stikstof-varkens]Waarom niet rekenen met minder stikstof varkens?[/url]
Kijk, gewoon even je excuus aanbieden en doen wat je zelf wilt.
Je komt er in de Nederlandse politiek altijd mee weg.
Hebben we dit onder en met Rutte ook al niet héél erg vaak meegemaakt.....................??
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden