Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Amerikaanse graanprijzen schieten de lucht in

16 Mei 2019 - Anne Jan Doorn

De prijzen van sojabonen, maïs en tarwe schieten op de CboT in Chicago de lucht in. Daarnaast kunnen duizenden hectares in de Verenigde Staten mogelijk niet ingezaaid worden, terwijl de verwachtingen van de wereldwijde tarweoogst wel steeds verhoogd worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn 2 belangrijke redenen voor de sterke prijsstijgingen op de CBoT. De belangrijkste reden is de vertraagde inzaai van sojabonen en maïs in de Verenigde Staten. De regen zorgt ervoor dat de machines het land niet op kunnen en uit de laatste weersvoorspellingen blijkt dat ook de komende periode nog veel regen wordt verwacht. Op dit moment is circa 30% van de maïs ingezaaid, waar dat normaal in deze periode van het jaar al 66% is.

Bewust niets inzaaien
Het risico is dat boeren op hun gewasverzekering afgaan. Wanneer er na een bepaalde datum niet gezaaid kan worden, dan krijgen de boeren dat gedeeltelijk vergoed. In combinatie met de lage prijzen en handelsoorlog zou dit voor hen een interessante optie kunnen zijn. Echter, het probleem is dat hierdoor het risico bestaat dat duizenden hectares niet ingezaaid worden. De maïsnotering tikte daardoor het hoogste niveau in 6 weken tijd aan.

Ook de tarwenoteringen stegen door dit sentiment. De tarwenotering op de Matif in Parijs liet na een aantal fikse dalingen, vorige week weer een stijging zien van €1,50 tot €172 per ton. Daarnaast heeft Australië voor het eerst in 12 jaar tijd weer tarwe uit Canada geïmporteerd, wat nodig is door de slechte oogst van afgelopen seizoen.

Nieuwe hoop in handelsoorlog
Ook de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft invloed gehad op de noteringen. Er is namelijk weer wat hoop voor een nieuwe overeenkomst. Dit omdat een belangrijke Amerikaanse diplomaat op de korte termijn afreist naar Beijing. Daarbij heeft de Amerikaanse president Donald Trump beloofd dat hij de boeren die getroffen zijn door deze handelsoorlog gaat steun met $15 miljard.

Dichter bij huis is de verwachting voor de tarweoogst opnieuw verhoogd. Duitsland liet bijvoorbeeld weten te verwachten dat de tarweoogst bijna 20% hoger zal uitpakken, waardoor deze op ruim 24 miljoen ton uit zou komen. ABN Amro publiceerde recent ook een rapport waaruit blijkt dat het aanbod van tarwe harder groeit dan de vraag. Dit heeft volgens de bank onder andere te maken met de goede groeiomstandigheden in Europa. 

Koers van de dollar
Het International Grains Council verwacht dat de tarweproductie in de Europese Unie met 8% toeneemt. Daardoor nemen de voorraden toe en komt de tarweprijs onder druk te staan. Wel merkt ABN Amro op dat de dollar in 2019 afzwakt. Bij een zwakkere dollar ontvangen de verkopers van tarwe meer dollars voor hun product en zullen ze minder aanbieden. Dit lagere aanbod zal een prijsondersteunend effect hebben. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden