Eigen foto

Ruwvoertour Week 23

Grote verschillen in groei van de snijmaïs

5 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

In de ontwikkeling van het gewas op de maïspercelen van de Boerenbusiness Ruwvoertour zijn grote verschillen te zien. De laatste week is er op de meeste percelen tegen onkruid gespoten. Daarnaast hebben meerdere deelnemers hun percelen beregend.

In Overloon (Noord-Brabant) beginnen de maïsplanten boven de 60 centimeter te komen. Dit zijn tot nu toe de hoogst gemeten planten in de Ruwvoertour. In Zeewolde (Flevoland) heeft de maïs op 3 juni de 13 centimeter aangetikt. Dit was 27 mei nog 10 centimeter.

Perceel in  Hoogte maïs in week 23 Datum zaaien

Aartswoud

26 centimeter Week 17

Doetinchem

32 centimeter Week 17

Jelsum

39 centimeter Week 17

Nieuwerkerk

37 centimeter Week 19

Overloon

Hoger dan 60 centimeter Week 17

Sint-Oedenrode

45 centimeter Week 18

Udenhout

54 centimeter Week 17

Zeewolde

13 centimeter Week 19

Zuidbroek

21 centimeter Week 17

Onkruid
Op bijna alle percelen is de onkruidbestrijding uitgevoerd. In Aartswoud (Noord-Holland) is op 29 mei gespoten met Laudis, Gardo gold en Robbester.

​​​​​Maïs perceel in Aartswoud op 3 juni. 

Ook in Overloon (Noord-Brabant), Udenhout (Noord-Brabant), Jelsum (Friesland) en Zuidbroek (Groningen) is er vorige week tegen onkruid gespoten. In Zuidbroek is er op 30 mei gespoten met 0.5 liter Claris, 0.5 liter Milagro en 0.5 liter Frontier per hectare. “Hier heeft het gewas wel wat aan te lijden gehad”, zo merkt de teler op.

Maïs perceel in Zuidbroek na onkruidbestrijding.

In Nieuwerkerk (Zeeland) is de onkruidbestrijding goed gelukt. “Het onkruid is mooi geraakt. Er zijn op het blad wel wat gele plekken door de bespuiting te zien.” De teler in Jelsum ziet hetzelfde, maar: “De maïs heeft er volgens mij weinig last van.”

Maïs perceel in Nieuwerkerk na onkruidbestrijding.

Droogte
Op de percelen blijft de droogte een onderwerp. In Zeewolde (Flevoland) wordt de maïs dan ook beregend om de opkomst te stimuleren. “De maïs geven we een plaatselijke bui. Hopelijk komen de laatste planten er ook bij.” In Doetinchem (Gelderland) daarentegen wordt de maïs niet beregend. "Er is nog steeds vochtige grond op 10 centimeter diepte, daarnaast gebruikt de plant nog niet zoveel", licht de teler toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden