Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Vruchtbare bodem met groenbemesters

12 Juli 2019

De basis voor een succesvolle teelt is een vruchtbare bodem met een rijk bodemleven, voldoende nutriënten en een goede bodemstructuur. Door de krimpende mogelijkheden in bemesting en gewasbescherming neemt het belang van bodemvruchtbaarheid snel toe. Groenbemesters leveren een grote bijdrage aan het behoud en de verbetering daarvan.

Groenbemesters stimuleren het bodemleven op twee manieren. Ze bedekken de bodem en scheiden wortelexudaten uit die het bodemleven voeden. Ook de wortel- en plantresten van groenbemesters dienen als voeding. Elke geslaagde groenbemester vervult deze rol in vergelijkbare mate.

Organische stof
Organische stof is de motor voor een natuurlijke bodemvruchtbaarheid. Bodemleven, mineralenaanbod, bodemstructuur, water- en zuurstofhuishouding: alles in de bodem interacteert met organische stof. Omdat organische stof continu wordt afgebroken, moet er voldoende aanvoer zijn van gemakkelijk afbreekbare en stabielere organische stof. Groenbemesters kunnen een forse hoeveelheid leveren.

Mengsels van groenbemesters kunnen de hoogste aanvoer van organische stof realiseren. LG ORGAMAX, met 50% zonnebloem, is speciaal voor dat doel samengesteld.

Nutriëntenvastlegging en -levering
Groenbemesters leggen de overgebleven nutriënten na de hoofdteelt vast, zodat ze niet uitspoelen. Daarnaast maken ze in symbiose met het bodemleven bodemgebonden stikstof, fosfaat en kali vrij, die ook weer ten goede komen aan het volggewas. Een geslaagde bladrammenas levert in het voorjaar 45 kg N, 4 kg P en 30 kg K.

Bodemstructuur
Groenbemesters verbeteren de bodemstructuur door hun beworteling en aanvoer van organische stof. Langjarig gebruik van groenbemesters verdubbelt de waterinfiltratie en kan beregening met 2 tot 3 weken uitstellen. Ook in een korte groeiperiode van 8 weken kunnen onder andere bladrammenas en gele mosterd de bodem intensief doorwortelen en zo luchtiger maken. De organische stof verbetert de lucht- en waterhuishouding, vermindert slemp en maakt kleigrond beter bewerkbaar.

Bekijk alle aanbevolen groenbemesters.

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden