Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Prognose 2020

ING: rem op groei agrarische productie

16 Januari 2020 - Jeannet Pennings

ING verwacht dat de productie in de agrarische sector in 2020 met 0,5% toeneemt. Daarmee ligt de groei onder het langjarig gemiddelde. Vooral in de intensieve veehouderij wordt productietoename geremd.

De intensieve veehouderij kampt met productieplafonds en het stikstofbeleid. Tegelijkertijd zijn er nog veel onduidelijkheden, waardoor 2020 voor veel veehouders een spannend jaar gaat worden, zo verwacht ING. Akkerbouwers verkeren in iets rustiger vaarwater en profiteren van een blijvende toenemende vraag uit het buitenland. Onduidelijkheid over het handelsakkoord na de brexit en potentiële handelsconflicten elders ter wereld vormen wel risico’s.

Gematigd positief
Het economisch bureau van ING voorspelt dat de langetermijngroei van 1,2% de komende jaren buiten schot blijft. Desondanks is het perspectief voor 2020 gematigd positief. Na de forse productiekrimp in 2018 groeide de agrarische sector alweer in 2019 met 0,5%. Voor komend jaar wordt eenzelfde groei verwacht, mede vanwege de consumptievraag in Nederland en de buurlanden die zich positief blijft ontwikkelen.

Het stikstofbeleid zal in 2020 nog nauwelijks een negatief effect op de productieniveaus van de veehouderij. “Honderden varkenshouders hebben zich ingeschreven voor de warme sanering van hun sector, maar welk deel hiervan echt op korte termijn stopt is onduidelijk, mede vanwege de momenteel hoge varkensprijzen. Voor melkveehouders is het saneringsbeleid nog in ontwikkeling”, aldus Henk van den Brink, sectoreconoom agrarische sector bij ING Economisch Bureau.

Pas na 2020 merkbaar
De door het landbouwministerie verwachte krimp van de varkensstapel met bijna 10%, zal pas na 2020 merkbaar zijn, zo voorspelt ING. Voor de intensieve veehouderij blijven het vooral onzekere tijden. Hoewel voor melkveehouders hogere melkprijzen in het verschiet liggen, zorgen de geplande stikstofmaatregelen, de blijvende dreiging van handelsconflicten en de onduidelijkheid over het handelsakkoord met de Britten na de brexit voor risico’s.

Akkerbouw profiteert van afzetontwikkelingen
In Nederland neemt de koopkracht in 2020 toe en de consumptiegroei in Europa blijft constant. De verwachtingen zijn dus positief, onder meer voor de akkerbouwers. Die gaan volgens ING na de extreme oogsten en hoge prijzen afgelopen jaren, een rustig seizoen tegemoet. De bank meldt dat in deze sector de opbrengsten gemiddeld zijn, maar wel 65% hoger voor uien en een kwart voor consumptieaardappelen in vergelijking met het vorige seizoen.

Het dal voor de suikerprijzen lijkt ook voorbij en de wereldgraanprijs stijgt door een goede vraag en een verminderd aanbod door slechte oogsten in onder andere Noord-Amerika. Tot slot benadrukt ING wel dat de kosten voor akkerbouwers sterk toenemen, onder meer door het verbod op bepaalde gewasbeschermingsmiddelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden