Shutterstock

Nieuws Coronavirus

Angst voor prijsdalingen door uitbraak coronavirus

23 Januari 2020 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Met de uitbraak van het coronavirus in China rijzen de zorgen om dalende prijzen voor onder meer agrarische producten. Zijn de olie- en koperprijzen, die reeds licht dalen, de eerste tekenen aan de wand?

Hoewel de omvang en impact van het coronavirus nog onduidelijk zijn, zetten handelaren en beleggers in grondstoffen zich schrap. De SARS-crisis van 2003 staat veel investeerders nog helder voor de geest. De wereldwijde grondstoffenmarkt zakte destijds in elkaar. Dat heeft alles te maken met de timing van de uitbraak, vlak voor de viering van het Chinese Nieuwjaar dat vrijdag begint. Dit is traditioneel een periode waarin honderden miljoenen Chinezen afreizen naar hun familie.

Directe gevolgen
Wanneer angst ontstaat onder de bevolking om te reizen of de overheid legt transportbeperkingen op, dan heeft dat direct gevolgen voor onder meer de vraag naar brandstof of rubber voor banden. Ook de staalindustrie kan onder druk komen te staan als bijvoorbeeld medewerkers niet meer naar het werk kunnen komen. Krijgt de uitbraak van het coronavirus de omvang van SARS, dan zou dit wereldwijd 260.000 vaten olie per dag kunnen kosten, zo waarschuwen analisten tegenover Bloomberg. Olieprijzen zouden met $3 per vat kunnen dalen.

Wat ook meespeelt is dat er traditioneel weinig handel is in de vakantieperiode rondom het Chinese Nieuwjaar. Het leidde afgelopen dinsdag tot volatiele aandelenmarkten in Azië. Ook Europese beurzen eindigden in het rood. Woensdag was sprake van iets meer rust en licht herstel.

Welke impact een en ander gaat hebben op de wereldwijde grondstoffenmarkt is nog de vraag. Duidelijk is wel al dat de koperprijs, die vaak als indicator wordt gezien, reeds daalt terwijl deze afgelopen weken juist omhoog ging. Als dit doorzet en het coronavirus zorgt daadwerkelijk voor minder economische activiteit, dan zal dat ook zijn weerslag hebben op de landbouw. Met onder meer een verminderde vraag naar soja, mais, olie, graan en vlees.

Geen vliegverkeer en OV
Volgens de laatste berichten zijn bijna 600 mensen besmet met het coronavirus en 17 mensen overleden aan de gevolgen van besmetting. De meldingen zijn hoofdzakelijk gedaan in en rond de Chinese stad Wuhan waar de uitbraak is ontstaan. Het vliegverkeer en openbaar vervoer zijn hier inmiddels stilgelegd en inwoners wordt gevraagd de stad niet meer te verlaten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Kanarie 24 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885490/angst-voor-prijsdalingen-door-uitbraak-coronavirus]Angst voor prijsdalingen door uitbraak coronavirus[/url]
wordt dit de kanarie in de koolmijn voor de " aanstaande ", altijd maar uitgestelde recessie?

weet dat WO I ook begonnen is met één schot....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden