KWS

Aangeboden door KWS

Meer eiwit van eigen grond?

20 Juni 2020

De toekomst van de melkveehouderij is dat deze minder afhankelijk van mondiale eiwitbronnen gaat zijn. Snelle Lente Rogge (SLR) maakt onderdeel uit van het maïs –rogge –maïs (MRM) voedergewassenprogramma en past perfect binnen deze toekomstvisie.

Met Snelle Lente Rogge wordt als vanggewas voldaan aan de nitraatrichtlijn om door de uitspoeling van reststikstof op maïspercelen te verminderen en tegelijkertijd levert de oogst vroegtijdig in het voorjaar veel drogestof en eiwit en voorziet daarmee perfect in de behoefte om meer zelfvoorzienend te zijn in eiwit en daarmee minder afhankelijk van externe eiwitbronnen.

Vroeg in het voorjaar al drogestof- en eiwitopbrengst
Snelle Lente Rogge, wat speciaal ontwikkeld is als voedergewas, is in staat om zich in het vroege voorjaar zeer snel te ontwikkelen. Uit metingen en wegingen is gebleken dat bij een oogst omstreeks half april,  drogestopbrengsten gerealiseerd worden tussen tussen 4.000 en 5.000 kg per hectare. Dit is in groeistadium 37/39, het zogenaamde vlagbladstadium, waarbij het laatste blad zich uitrolt.

Dit kan bij gunstige winter- en voorjaarsomstandigheden al in de eerste week van april het geval zijn tot, bij minder gunstige groeiomstandigheden, ten laatste eind april. De opbrengsten liggen daarmee beduidend hoger dan de traditionele snijrogge, triticale en Italiaans Raaigras. Afhankelijk van de hoogte van bijbemesting met stikstof, lag het ruw eiwit percentage van het verse product tussen de 15 en 18%. Dit is vergelijkbaar met de hoge kwaliteit van gras. Dit resulteert in een eiwitopbrengst tussen 640 en 950 kg eiwit per hectare en bij een marktprijs van €0,60/kg eiwit in een bruto financiële opbrengst van €500.

De gewashoogte ligt bij het optimale maaimoment dan tussen de 60 en 70 cm

Kuiluitslagen bevestigen de kwaliteit van Snelle Lente Rogge
Ondertussen zijn ook veel uitslagen bekend van ingekuilde Snelle Lente Rogge. De resultaten van het geconserveerde product bevestigen de kwaliteit. Van product wat in 1 werkgang gemaaid, gekneusd en breed weggelegd is, lag het drogestofpercentage bij inkuilen tussen de 30 en 40%. De VEM- en ruw eiwitwaarden van de binnengekomen analyses ligt gemiddeld op respectievelijk 980 en 17%. Meer informatie en complete uitslagen zijn te verkrijgen bij uw regionale KWS-adviseur. KWS nodigt iedere geïnteresseerde teler en loonwerker van harte uit om hier navraag naar te doen!

Om 4.000 tot 5.000 kg ds met een eiwit% van 15-18% te behalen is een aanvullende bemesting in het vroege voorjaar tussen 15 februari en 15 maart met 50 kg tot 100 kg stikstof (afhankelijk van de bodemvoorraad), aangevuld met zwavel voldoende

Nauwelijks hergroei
Om een vanggewas op het vlak van de benutting van water en nutriënten geen concurrent van de maïs te laten zijn, dient het in het voorjaar tijdig vernietigd te worden. De chemische vernietiging staat echter onder druk. Het alternatief, de mechanische vernietiging kost tijd, diesel en daarmee geld. Snelle Lente Rogge laat na de oogst van het gewas en de daarop volgende grondbewerking niet of nauwelijks hergroei zien. Dit betekent dat het aanwezige vocht en nutriënten volledig ten gunste komen van het volg- en hoofdgewas maïs. Ook dit is een groot voordeel van het gebruik van Snelle Lente Rogge als vanggewas ten opzichte van andere gangbare vanggewassen.

Snelle Lente Rogge is daarmee geen vanggewas die geld kost maar is een volwaardig gewas tussen twee teelten maïs die juist geld oplevert. Daarmee is de combinatie van, in de korrel tijdig, rijpe maïs en Snelle Lente Rogge een voedergewassenprogramma met de hoogste eiwit- en energieopbrengst per hectare. Daarnaast is de combinatie het minst milieubelastend en daarmee het meest duurzaam voor wat betreft nitraat, broeikasgassen, waterverbruik en landgebruik. Gelet op de vele positieve ervaringen van gebruikers en bezoekers van de afgelopen demodagen is Snelle Lente Rogge de beste combinatie van vanggewas na maïs en eiwitproducent.

Meer informatie over de teelt van Snelle Lente Rogge is hier te verkrijgen of bij uw eigen KWS-adviseur.

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden