Elliott Bignell / Shutterstock.com

Achtergrond Biologisch

Schiet het nieuwe GLB zijn doelen voorbij?

30 Augustus 2021 - 3 reacties

Biologische landbouw neemt een prominente positie in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). In Oostenrijk, waar al een relatief groot deel van de boeren biologisch werkt, bestaat de vrees dat het beleid dat de politici in Brussel voorstaan in de praktijk weleens averechts kan uitpakken. 

Bij de vlaggenschepen van de Europese Commissie - de Farm to Fork en Biodiversiteit strategie - wordt aan lidstaten de opdracht gegeven minimaal een kwart van het areaal landbouwgrond in te zetten voor biologische productie. De Europarlementscommissies Landbouw en Milieu stemmen volgende week donderdag voor het eerst over de Farm to Fork strategie.

Oostenrijk loopt in vergelijking met veel andere lidstaten ver voor in de biologische landbouw. Gerekend naar het aantal bedrijven is 23% biologisch en zij bewerken al meer dan een kwart van het totale areaal landbouwgrond, mede door regelingen voor bergboeren.

Exclusieve steun
Subsidies spelen een belangrijke rol in het succes van de biologische landbouw in Oostenrijk. 44% procent van het tweede pijler budget gaat naar steun voor biologische boeren. Oostenrijk heeft in de onderhandelingen over het nieuwe GLB gepleit voor versterking van de huidige invulling van het tweede pijler budget met de focus op biologische landbouw en andere ecologische diensten. Met andere woorden: ook gangbare bedrijven kunnen aanspraak maken op extra subsidie als ze daarvoor extra diensten op het gebied van natuur en milieu leveren. Dat is niet langer exclusief voorbehouden aan biologische boeren.

En daar zit het pijnpunt. Verschillende belangenverenigingen vrezen dat deze invulling van het nieuwe GLB in het nationaal strategisch plan slecht uitpakt voor de biologische sector in Oostenrijk. Vooral veebedrijven hebben flink moeten investeren in aangepaste stallen om aan de dierenwelzijnsnormen te voldoen. Als gangbare bedrijven een deel van de subsidies opsouperen krijgen de biologische bedrijven de extra kosten nooit terugverdiend.

Het idee dat die extra kosten uit de markt gehaald moeten worden, zoals de Europese Commissie en het Oostenrijkse ministerie van landbouw willen, wordt door de belangenbehartigers als onrealistisch gezien. De productie en daarmee de intensiviteit van de biologische bedrijven moet omhoog om de kosten te drukken en aan de extra vraag te voldoen, zeggen zij. Dat druist in tegen de waarden waar biologisch voor staat.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Henk. 1 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10893907/schiet-het-nieuwe-glb-zijn-doelen-voorbij]Schiet het nieuwe GLB zijn doelen voorbij? [/url]
De werkelijke situatie : * Als de gehele wereld biologisch gaat boeren, en als de gehele wereld geen vlees meer gaat eten, dan is er 25 - 35% meer landbouwgrond nodig, en er zal 20% van de wereldbevolking gaan sterven.!
gerard 1 September 2021
geen vlees eten lijkt mij onmogelijk wat te doen met koeien die zijn uit gemolken en waar gaat men al die mest vandaan halen die nodig is
Abonnee
Qīngwā 1 September 2021
Het probleem is dat het stemvee uit de grote stad geen enkel benul meer van de voedselproductie heeft, daarom praten ze tegenwoordig ook over Jip en Janneke knuffel landbouw.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Nieuws GLB

Brussel maakt gehakt van Nederlandse invulling GLB

Nieuws Voedselzekerheid

Frankrijk brengt 300.000 hectare braak in productie

Achtergrond GLB

Discussie over richting landbouwbeleid laait op

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief