Pavlo Baliukh / Shutterstock.com

Analyse Granen en Grondstof

Tarwehandel werpt al een blik op volgend seizoen

27 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De graannotering stonden de afgelopen handelssessie licht onder druk. Vooral de tarweprijs moest inleveren. Dat komt mede door een grote Russische oogst. Dat werd al door verschillende marktbureaus gezegd en is gisteren nog eens bevestig door het JRC Instituut. Verder houdt de markt de oogstvoortgang in de VS in de gaten en zijn analisten bezig met het areaalwintertarwe voor de oogst 2023.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe sloot gisteren (maandag 26 september) €2 lager op €344,25 per ton. Ook op de CBoT stonden de graanprijzen iets onder druk. Tarwe sloot op de Amerikaanse beurs op $8,58 per bushel. Dat is 2,6% lager ten opzichte van de vorige slotkoers. Maïs leverde de afgelopen handelssessie 1,6% en soja 1% in op de CBoT

Zorgen over de economische ontwikkeling, een grote tarweoogst in Rusland en specifiek voor de Amerikaanse markt de dure dollar drukte op de graannoteringen. Na verschillende marktbureaus kwam gisteren ook het JRC Instituut van de Europese Commissie met cijfers over de Russische graanoogst. Rusland heeft ook volgens het JRC goed gedorst. De totale Russische tarweoogst word door het JRC ingeschat op 95 miljoen ton. in de vorige schatting in juni ging het JRC nog uit van een tarweoogst van 88,8 miljoen ton. Het vijfjarige gemiddelde voor Rusland staat op 79,7 miljoen ton en vorig seizoen oogstte Rusland 76,2 miljoen ton. De tarweoogst ligt daarmee 19% boven het vijfjarige gemiddelde en een maar liefst 25% grotere oogst dan vorig seizoen. Ook de Russische gerstoogst valt met 21,7 ton fors hoger uit maar minder extreem dan de tarwe. De totale gerstoogst in Rusland valt daarmee 9% hoger uit vergeleken met het vijfjarige gemiddelde en is 18% groter dan vorige jaar.

In de VS komt de oogst van maïs en soja wat traag opgang dit seizoen. 12% van het areaal maïs is gedorst zo blijkt uit het Crop Progress rapport van het USDA. Het vijfjarige gemiddelde staat voor deze tijd op 14%. Van de soja is 8% binnen gehaald tegen 13% in het vijfjarige gemiddelde voor deze periode. De zomer tarwe is voor 96% geoogst volgens het USDA. Dat is 1% lager dan het vijfjarige gemiddelde. Het zaaien van wintertarwe loopt nipt voor op het vijfjarige gemiddelde met 31% nu gezaaid tegen 30% in het vijfjarige gemiddelde. 9% van de tarwe in de VS staat al boven. Het vijfjarige gemiddelde staat op 6%.

Oekraïne is er ondertussen niet gerust op dat de graandeal stand zal houden. Het land heeft de EU gevraagd om de investeren in noodwegen om de graanexport ook op de been te kunnen houden wanneer de Zwarte Zeehavens weer gesloten moeten worden. Oekraïne wil vijf graanterminals opzetten langs de grens met de EU. Daarnaast zou Oekraïne ook graag een pijpleiding aanleggen om zonnebloemolie te kunnen exporteren. Tot nu toe zijn er 231 schepen met in totaal 5,3 miljoen ton graan en andere agrarische producten aan boord onder de graandeal uit Oekraïense havens vertrokken. Voor de Russische inval exporteerde Oekraïne tot wel 6 miljoen ton per maand. Ook in Oekraïne maken de boeren voortgang met het zaaien van tarwe. Uit de cijfer van het ministerie van Landbouw blijkt dat circa 622.000 hectare, oftewel 16% van het geplande areaal wintertarwe is gezaaid.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox