Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Europese tarwe heeft weinig te lijden

22 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen van de Matif en CBoT lopen steeds verder uit elkaar. Afgelopen handelssessie sloot Parijs in de plus en Chicago in de min. Mede door de dure dollar is de VS minder competitief op de wereldmarkt. Europa heeft ondertussen maar beperkt last van Rusland dat na een topopbrengst tarwe in e uitverkoop heeft gedaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €5 hoger op €330,75 per ton. Op de CBoT sloot tarwe voor het eerst sinds begin september onder de $8, op $7.99¼ per bushel (circa €286 per ton). Opmerkelijk is dat op de CBoT de prijzen voor de maart-, mei- en julicontracten oplopen en sloten op respectievelijk $8.18¼, $8.27½ en $8.31 per bushel. Op de Matif is dat omgekeerd en sloot het maartcontract op €312,75 en het meicontract op €319,25 per ton. Maïs sloot op de CBoT 1,2% lager. Soja zit op de Amerikaanse beurs in de plus en noteerde 0,6% hoger.

In Europa is het groeiseizoen voor de tarwe gunstig van start gegaan zo blijkt uit het Mars-bulletin van het JRC instituut dat onderdeel is van de Europese Commissie. Door exceptioneel hoge temperaturen in combinatie met voldoende vocht in de grond zijn de wintergewassen snel opgekomen en ontwikkeld volgens het JRC. Voor delen van Zuid-Europa wordt in het Mars-bulletin gewaarschuwd dat het te droog begint te worden voor de wintergewassen. Voor koolzaad voegt het JRC er aan toe dat er een hoge plaagdruk is. Door de snelle ontwikkeling zijn de gewassen ook wat minder hard, maar dat is nog geen reden voor zorg volgens het JRC.

Tarwe verdroogt in de VS
De start van wintertarwe in de VS is minder gunstig zo blijkt uit het Crop Progress-rapport van het USDA. 87% van het gezaaide areaal staat boven en loopt daarmee nipt voor op het vijgjarige gemiddelde waarin het opkomst percentage voor deze periode op 86% staat. 32% van het areaal wintertarwe in de VS krijgt de status goed of excellent en 33% slecht of zeer slecht. Vorige week kreeg 32% de status slecht of zeer slecht en vorig jaar stond 44% van het areaal er goed of excellent. Van het totale landbouwareaal 53% een tekort of groot tekort aan bodemvocht in de teelt laag. Van het tarweareaal heeft zelfs 75% van het areaal een tekort aan vocht. Dit seizoen kent de slechtste start van de wintertarwe 1986 toen het USDA is begonnen met het bijhouden van deze statistiek.

De tarweprijs in de VS staat onder druk door een dure dollar die de Amerikaanse tarwe relatief duur maakt op de wereldmarkt. Handelaren zijn bezorgd over een eventuele spoorstaking in de VS. De grootste spoorbond heeft tegen een akkoord gestemd dat in september werd uit onderhandeld. Samen met de lage waterstand in de Mississippi kan dat extra problemen veroorzaken bij de uitvoer van graan. Verder speelt ook corona in China een rol. Nieuwe uitbraken en een streng coronabeleid drukken de economische vooruitzichten voor China. Dat effect is goed zichtbaar in de olienoteringen en graan wordt daarin meegetrokken. Op de Europese tarwemarkt heeft China daarentegen een prijsopdrijvend effect. China heeft al relatief veel tarwe in Frankrijk gekocht en volgens data van Refinitiv is al circa 300.000 ton geladen in Franse havens. Gisteren kwamen daar geruchten bij dat China extra tarwe in Frankrijk of Noordwest-Europa wil kopen.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden