Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Slapende reus op tarwemarkt wordt wakker

30 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen kropen omhoog de afgelopen handelssessie. Fundamenteel is er niet veel veranderd in de markt maar de stemming is wat aan het schuiven volgens sommige analisten. Ook de slechte start van wintertarwe in de VS blijft een punt van zorg.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif pluste gisteren €0,50 en sloot op €326 per ton. Ook op de CboT sloot tarwe hoger met 0,1% op $7,57¾ per bushel. Maïs sloot marginaal lager op de Amerikaanse beurs terwijl soja een voorzichtig plusje van 0,2% liet zien. De decembercontracten gaan richting expiratiedatum. Interessant is het daarom om naar de maartnoteringen te kijken. Daar valt op dat op de CBoT het maartcontract tarwe met $7,81½ per bushel beduiden hoger staat dan het actuele contract, terwijl op de Matif het maartcontract met €312,75 een flink treetje lager staat dan het actuele contract. Naar mate de laatste handelsdag nadert (10 december op de Matif en 15 december op de CBoT) wordt het spannender hoe de contracten naar elkaar toe trekken. Redelijkerwijs mag je verwachten dat het gat tussen de Amerikaanse en Europese tarwe de komende weken zal slinken.

Dat de tarwenoteringen een marginaal stapje omhoog hebben gedaan, wordt door verschillende analisten toegeschreven aan een voorzichtige versoepeling van het zeer strikte coronabeleid in China. De verwachting is dat de regering na de uitzonderlijke prostesten de bevolking toch enigszins tegemoet wil komen. De vraag naar granen kan daardoor weleens beter overeind blijven daar waar analisten eerder deze week nog vanuit gingen. Tarwe uit het Zwarte Zeegebied blijft ondanks de problemen en risico's rondom de uitvoer prijstechnisch een interessante optie voor kopers. Dat is deze week nog eens onderstreept met orders van de Egyptische staatinkoper GASC en de Turkse TMO voor tarwe uit het Zwarte Zeegebied. Met name de Amerikaanse exporteurs ondervinden stevige concurrentie van de Russen en Oekraïners.

Droogte zet tarwe op achterstand
De wintertarwe in de VS voor de komende oogst trekt nog niet bij en blijft er matig op staan. De conditie is in het Crop Progress-rapport van het USDA wel iets bijgesteld. 34% van het areaal krijgt dat status goed of excellent. Vorige week lag dat percentage op 32%. De stand van de wintertarwe op dit moment is daarmee nog wel de slechtste stand van het gewas sinds 2012. In ongeveer driekwart van het Amerikaanse wintertarwe-areaal heeft last van droogte. Van het totale landbouwareaal in de VS heeft 50% een tekort of groot tekort aan vocht in de teeltlaag. Vorige week lag dat percentage op 53% volgens het USDA.

Voor India wordt voor 2023 juist een grote tarweoogst voorspeld. Afgelopen jaar vielen de opbrengsten tegen door extreme hitte en droogte. India kwam daardoor eerder dit jaar nog terug op de exportambities die de regering bekendmaakte na de Russische invasie in Oekraïne. Hoge prijzen op de lokale markt en voldoende vocht heeft de Indiase boeren er toe bewogen fors meer tarwe te zaaien. Die uitbreiding gaat vooral ten koste van het areaal peulvruchten en oliehoudende zaden. Op 1 oktober was er 15,3 miljoen hectare tarwe gezaaid in India, een groei in areaal van 11% ten opzichte van vorig seizoen volgens de voorlopige data van het ministerie van Landbouw van het land. India is tot nu toe een beetje een slapende reus op de tarwemarkt geweest. Het land heeft weleens meer een overschot aan tarwe maar heeft door de matige kwaliteit vaak moeite met export. De Indiase regering probeert hier verandering in brengen. India is een partij om serieus rekening mee te houden. Na China en de EU is India het land met de grootste tarweproductie ter wereld volgens de cijfers van het USDA. Overigens heeft India ook een enorme binnenlandse vraag.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden