Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

De tarwekoersen zoeken de bodem in de markt

6 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwemarkt zit flink in de mineur. Een goede oogst in Australië en concurrentie van tarwe uit het Zwarte Zee gebied zetten de prijzen onder druk. De koersen op de Amerikaanse en Europese beurzen verkennen de bodem en de meningen onder experts zijn verdeeld of het voorlopige laagste punt is bereikt of dat de noteringen nog verder dalen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenoteringen stonden afgelopen handelssessie flink onder druk. Het decembercontract leverde op de Matif €7,25 in en sloot op €313,25 per ton. Dat is het laagst sinds eind februari. Het meest verhandelde contract is op het moment het maartcontract en dat contract sloot €3,75 lager op €304 per ton. Op de CBoT daalde de koers van het maartcontract 3% vergeleken met de slotkoers voor het weekend op $7,39 per bushel. Het decembercontract sloot zelfs op $7,15½ per bushel en dat is de laagste notering in dertien maanden. Bij maïs en soja bleven de verliezen beperkt tot respectievelijk 1,2% en 0,1%.

Exporteurs uit de VS en de EU ondervinden op het moment stevige concurrentie van relatief goedkoop aanbod van tarwe uit het Zwarte Zeegebied. Dat is volgens verschillende analisten een belangrijke oorzaak voor de mineurstemming op de beurzen in Parijs en Chicago. Rusland heeft een grote tarweoogst en dat geeft druk op de markt. Volgens marktbureau Sovecon hebben Russische boeren 105,3 miljoen ton tarwe gedorst bij een gemiddelde opbrengst van 3,60 ton per hectare. Ter vergelijking: vorig seizoen bedroeg de tarweoogst 79 miljoen ton bij een opbrengst van 2,84 ton per hectare. Daar kwam gisteren het nieuws bij dat ook in Australië een grote graanoogst wordt verwacht. De schade door de overstromingen in de zuidoostelijke provincies lijkt mee te vallen volgens het Australische bureau voor de statistiek Abares. Sommige experts plaatsen daar wel de kanttekening bij dat Abares geen uitspraken doet over de kwaliteit. Door de regen tijdens de afrijping zou er weleens meer tarwe in het voer afgezet moeten worden. Een matig lopende export in de VS geeft de bears in de markt extra momentum. De Europese markt wordt daar enigszins in meegetrokken volgens enkele experts hoewel de Europese export voorloopt op vorig jaar.

Emotie
Overigens kreeg niet alleen de tarwenotering een flinke tik de verwerken. Ook olie en de aandelenbeurzen stonden onder druk. De verkoopgolf in de granenmarkt staat niet helemaal op zichzelf. De grote vraag die analisten bezighoudt is of de granenmarkt nu de onderkant heeft bereikt of dat de daling verder doorzet. Een grote oogst in Australië, maar ook goede oogstprognoses, zijn voer voor de bears in de markt. Aan de andere kant valt de tarweoogst in Argentinië zwaar tegen en kent de wintertarwe een slechte start, in beide gevallen door droogte. Een prijs komt echter niet louter tot stand door vraag en aanbod. Emotie speelt ook een rol en die laat zich moeilijk vangen in voorspellingen, zo stellen enkele analisten.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden