Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Analyse Granen en grondstof

Sojaprijs heeft de weg omhoog gevonden

7 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering staat nog steeds onder druk. In de dalende markt is soja de uitzondering ondanks tegenvallen importcijfers uit China. Europa maakte gisteren nieuwe wetgeving bekend die ontbossing tegen moet gaan. De groene lobby ziet het als een goede stap van de EU maar er is ook veel kritiek op de (praktische) uitwerking van de wet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif leverde gisteren €5 in en sloot op €308,25 per ton. Het meest verhandelde contract, het maartcontract daalde met €2,75 en sloot op €301,25 per ton. Op de CBoT sloot het maartcontract 1,4% lager op $7,29 per bushel. Maïs kwam 0,5% lager uit op de beurs in Chicago. Soja is de uitzondering in de dalende markt en steeg met 1,2% in de afgelopen handelssessie.

De tarwenoteringen staan onder druk door ruim aanbod op de wereldmarkt. Rusland heeft een recordoogst achter de rug en in de voorlopige oogstcijfers uit Australië zijn ook veelbelovend. Met name de Amerikaanse export blijft daardoor wat achter. De export uit de EU loopt daarentegen voor op vorig seizoen. Tot en met 4 december is er 14,49 ton tarwe uitgevoerd, zo blijkt uit de cijfers van de Europese Commissie. Vorig jaar stond de teller in dezelfde week op 14,0 miljoen ton. Daarmee is de voorsprong dit seizoen 3,5% ten opzichte van vorig seizoen.

Neerwaartse spiraal
De tarweprijzen zitten in een neerwaartse spiraal, maar dat betekent niet dat kopers het laten afweten in de verwachting dat de prijzen op termijn significant lager uit zullen komen. Pakistan heeft bijvoorbeeld maandag 950.000 ton tarwe gekocht, melden verschillende bronnen. De verwachting is dat het vooral om Russische tarwe gaat. Droogte blijft zowel in Noord- als Zuid-Amerika een grote rol spelen. Zolang er geen grote weersverandering komt blijven kopers actief. De weerpremie in de tarweprijs wordt nu afgebouwd maar dat kan de komende tijd ook weer zo veranderen stellen enkele experts.

De stijging van de sojanotering is in zekere zin opmerkelijk te noemen. China importeerde in november 7,35 miljoen ton sojabonen, zo blijkt uit de douanegegevens die gisteren werden gepubliceerd. Dat is 14% minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De verwachting onder experts is echter dat de export in december flink zal aantrekken. Door coronalockdowns in november heeft de inklaring van soja vertraging opgelopen. Die achterstand moet ingelopen worden en omdat China het zeer strenge anti-coronabeleid versoepelt is de verwachting dat de vraag naar grondstoffen waaronder ook soja verder aan zal trekken. Ook de slechte stand van soja in Argentinië geeft steun aan de sojaprijs. Eenderde van de vroeg gezaaide soja staat er door droogte slecht voor in de belangrijkste teeltgebieden in Argentinië volgens de beurs van Rosario. En daar komt de komende dagen geen verandering in als de weersvoorspellingen uitkomen.

Ontbossingsvrij
De EU kondigde gisteren een wet af waarin bedrijven die onder andere soja, palmolie, vee/vlees en daarvan afgeleide producten importeren moeten aantonen dat er voor de productie geen regenwoud is gekapt. Voor- en tegenstanders van de wet spreken van een historisch besluit. De groene lobby presenteert de nieuwe wet als een overwinning en stelt dat bedrijven nu echt werk moeten maken van het tegengaan van ontbossing. Landen als Brazilië, Indonesië en Colombia stellen dat de regels omslachtig en duur zullen uitpakken en uiteindelijk een beperking vormen van de vrije handel. Een kritische noot die experts plaatsen is hoe de wetgeving uitpakt voor (kleinere) boeren. Dat is een grote groep in de toeleveringsketen. Zij zullen moeten aantonen dat voor hun producten geen regenwoud is gekapt, maar zij hebben niet dezelfde middelen als grote agroconcerns voor bijvoorbeeld een certificerings- of track and trace systeem.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden