Photographer RM / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Rusland deelt mokerslag uit aan Europese tarwemarkt

21 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese tarwenotering sloot diep in het rood gisteren. De verlenging van de graandeal en een prijsval van de Russische tarwe zetten de koers op de Matif flink onder druk. Daarnaast drukte verbetering van de conditie van de tarwe in de VS op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif kreeg een flinke klap te verwerken en leverde €7,50 in ten opzichte van de slotkoers voor het weekend. Het meicontract sloot daarmee op €258 per ton. Dat is de laagste koers in ruim anderhalf jaar. Het septembercontract verloor eveneens terrein maar sloot voor het eerst dit seizoen hoger dan het meicontract. Op de CBoT daalde de tarwekoers eveneens maar hier bleef de koers nog wel boven de psychologische grens van $7 per bushel hangen. Het meicontract tarwe op de beurs in Chicago zakte met 1,4% naar $7.00¾ per bushel. Maïs leverde eveneens wat in maar hier bleef het verlies beperkt tot 0,2%. Soja zat de afgelopen handelssessie in de lift en pluste 0,6%.

De verlenging van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne onder toezicht van de VN en Turkije, drukte vooral op de Europese markt de tarweprijs omlaag. De overeenkomst is met zestig dagen verlengd en of de overeenkomst half mei weer verlengd wordt, hangt volgens het Kremlin af van in hoeverre het westen de sancties die de Russische graanexport hinderen versoepelt. Door alle onzekerheid heeft de prijs voor de tarwe uit het Zwarte Zeegebied een flinke stap teruggedaan. Marktbureau IKAR heeft de notering voor de Zwarte Zeetarwe verlaagd met $13 naar $277 per ton. Rusland exporteerde in de week tot 15 maart 870.000 ton graan waaronder 750.000 ton tarwe. Een week eerder bedroeg de Russische graanexport nog 1,14 miljoen ton waarvan 1 miljoen ton tarwe. Sovecon schat dat de Russische tarwe-export in de maand maart kan oplopen tot 4,2 miljoen ton. Dat is het dubbele van de export in maart vorige jaar en de grootste export voor deze maand sinds 2018.

Tarwe knapt op
In de VS is de conditie van de wintertarwe wat verbeterd, zo blijkt uit de nieuwste update van het USDA. In Texas krijgt 23% van het areaal wintertarwe de status goed of excellent tegen 17% vorige week. 44% van de tarwe in Texsas staat er slecht of zeer slecht op tegen 50% een week eerder. Ook in Louisiana en Mississippi staat de tarwe er nu wat beter op vergeleken met vorige week. Voor Oklahoma, Colorado en Arkansas heeft het USDA kleine aanpassingen gedaan naar beneden in het tarweareaal dat er goed opstaat. Met het zaaien van maïs worden vorderingen gemaakt. In Texas zit 40% van de maïs in de grond. Het vijfjarige gemiddelde voor Texas in deze periode staat op 35%. In Louisiana is het zaaien van de maïs het verst gevorderd en zit 87% van het geplande areaal in de grond. De problemen met de droogte in de VS zijn echter nog niet over. Met name op de zuidelijke prairies blijft een gebrek aan vocht een probleem volgens het USDA.

Bron: National Weather Sevice

Uit India komen verontrustende berichten over hevige regen en hagelstromen in belangrijke tarweteeltgebieden afgelopen zondag en maandag. Eerder deze maand kreeg de tarwe - die er veelbelovend opstond - een tik van een hittegolf en nu is een deel van de tarwe gaan legeren door de regenstormen of is het gewas afgehageld vlak voor de oogst. De omvang van de schade aan de tarwe maar ook kikkererwten en aardappelen is nog niet exact vast te stellen, maar de overheid is een inventarisatie aan het maken en probeert boeren te ondersteunen, zo meldt een anonieme hoge ambtenaar aan persbureau Reuters.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden