Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

China en Rusland beste vrienden op tarwemarkt?

24 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De gifbeker op de tarwemarkt was gisteren nog niet leeg. Zowel op de beurs in Parijs als in Chicago stonden de tarwekoersen onder druk. Daar begint Rusland zich intussen ook druk om te maken. Met het staatsbezoek van China in het achterhoofd zou het Kremlin nog weleens voor een verrassing kunnen zorgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voo tarwe op de Matif leverde gisteren €3 in en sloot op €245 per ton. De daling blijft daarmee overigens beperkt als je het vergelijkt met eerder deze week. Ook op de CBoT vlakt de daling af. Het meicontract leverde op de beurs in Chicago 0,2% in en kwam daarmee uit op $6.62 per bushel. Het julicontract op de CBoT liet eveneens een kleine daling zien maar vanaf het septembercontract liet tarwe op de beurs in Chicago een plus zien, zij het bescheiden. Maïs en soja zaten ook in mineur en leverde respectievelijk 0,3% en 2% in.

Goedkope tarwe uit Rusland is door veel analisten aangewezen als een van de oorzaken voor de dalende trend op de tarwemarkt. Rusland is het afgelopen jaar de zeer lucratieve handel in gas en olie aan de westerse landen kwijtgeraakt. Daar hebben ze voor een deel wel andere afnemers voor gevonden en samen met de recordhoge prijzen maakte dat het omzetverlies meer dan goed. Die zelfde vlieger gaat ook voor een groot deel op voor tarwe, een ander belangrijk exportproduct voor de Russische handelsbalans en staatskas. Door net iets onder de prijs te gaan zitten van de Europese en Amerikaanse verkopers wist Rusland ondanks allerlei beperkingen toch de graanexport goed overeind te houden. Nu in een week tijd de westerse termijnmarkten een duikeling hebben gemaakt, komt het Kremlin op het punt dat ze op prijs de concurrentie niet meer winnen.

Nieuwe koers
Om de prijs op de wereldmarkt weer wat op te krikken wordt er binnen de muren van het Kremlin gesproken over het tijdelijk stop zetten van de Russische export. Dat meldt althans de Russische krant Vedomosti op basis van anonieme bronnen binnen het Russische ministerie van Landbouw. Dit nieuws komt bovenop de eerdere berichten dat Rusland de interventietarwevoorraden in rap tempo aan het opbouwen is. Naar verluidt zou de staat de inkoop willen verdrievoudigen tot 10 miljoen ton. De uitspraak van Poetin eerder deze week dat hij mogelijk gratis graan beschikbaar wil stellen aan zijn arme Afrikaanse bondgenoten komt zo toch in een ander licht te staan.

Over bondgenoten van Rusland was meer te doen deze week. De Chinese leider Xi Jinping bracht een staatsbezoek aan Rusland. Voor Xi een gelegenheid zich te presenteren als groot staatsman op het wereldtoneel en voor Poetin een kans te laten zien dat hij ondanks de oorlog zeker nog niet geïsoleerd is. Waar de leiders zich voor de schermen als grote vrienden presenteren, lijken de hazen op de achtergrond anders te lopen. Rusland heeft China hard nodig als afnemer van grondstoffen en China kan zich gelukkig prijzen met een dergelijk grote grondstoffenleverancier die voor verschillende afzetbestemmingen de deur stevig in het slot heeft gegooid. Het is dan ook bepaald niet verwonderlijk dat er de nodige geruchten in het circuit de ronde doen over mogelijke afspraken over de graanhandel tussen beide landen. China kocht vorige week schijnbaar uit het niets 6 miljoen ton maïs in de VS. Tel de wijzigingen in het Russische beleid deze week op bij het staatsbezoek en het zou niet ondenkbaar zijn dat Xi en Poetin onderling ook het een en ander bekokstoofd hebben.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden