Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Droogte ligt nu ook in Rusland op de loer

30 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Rusland lijkt een nieuwe campagne te starten tegen verder verlenging van de graandeal. Het Kremlin ging eerder deze maand na veel gemor akkoord nog met een verlenging van twee maanden. Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, gaf gisteren te kennen dat een volgende verlenging onwaarschijnlijk is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren op €225,75 per ton. Dat is €2,50 lager dan voor het weekend. De CBoT was gisteren gesloten vanwege Memorial Day. Voor het weekend keken de koersen overigens wel omhoog. Tarwe pluste 1,9% en sloot vrijdag op $6.16 per bushel. Maïs zat nog wat steviger in de lift en sloot 2,2% hoger op $6.06 per bushel en de slotkoers van soja kwam uit op $13.37¼ per bushel, oftewel 1% hoger. Door Memorial Day is het CropProgress rapport van het USDA ook een dag later en komt pas vanavond Nederlandse tijd uit.

Rusland zet een verdere verlenging van de graandeal op de tocht. Het Kremlin waarschuwt al langere tijd dat de graandeal niet wordt verlengd als de obstakels voor de Russische graan- en kunstmestexport niet worden weggenomen. Desondanks ging Rusland eerder deze maand nog akkoord met een verlenging van twee maanden. Maar daar blijft het Kremlin niet mee aan de gang, zo maakte Lavrov maandag 29 mei duidelijk. "Als alles bij het oude blijft, en dat lijkt het geval, dan moeten we vaststellen dat de huidige graandeal niet functioneert", vertelde Lavrov tijdens zijn bezoek in Nairobi (Kenia) op vragen van de aanwezige pers. Het memorandum tussen de VN en Rusland, dat tegelijk met de graandeal werd overeengekomen, wordt volgens Lavrov niet nageleefd.

Zwarte Zee tarweprijs doet een stap terug
Prijzen voor de Russische tarwe staan ondertussen onder druk. Marktbureau IKAR zet de notering voor tarwe geleverd op het schip aan de Zwarte Zee op $230 per ton. Dat was vorige week nog $242 per ton. De lagere prijs helpt de Russische export niet bepaald. Sovecon schrijft dat in de afgelopen week 1,07 miljoen ton graan is geëxporteerd tegen 1,12 miljoen ton een week eerder. Van de totale export afgelopen week was 0,97 miljoen ton tarwe tegenover 1,07 miljoen ton de week daar voor. De Russische boeren hebben volgens Sovecon tot 25 mei zo'n 24,6 miljoen hectare gezaaid. Vorige jaar stond de teller rond deze tijd op 22,3 miljoen hectare. Van het reeds gezaaide areaal is dit seizoen 11,1 miljoen hectare zomertarwe tegen 9,6 miljoen hectare vorig jaar. Droogte kan nog wel een punt van aandacht zijn volgens Sovecon. "Er is groeiende bezorgdheid over de groeiomstandigheden in Siberië en de Oeral. De huidige omstandigheden voor deze regio's zijn uitdagend, maar het is nog iets te vroeg om al te bezorgd te zijn. Als de planten begin juni zelfs maar lichte neerslag krijgen en iets meer neerslag in de tweede helft, kan de potentiële impact op de oogst beperkt blijven."

Goede oogst in de prijs verwerkt
Analisten denken dat granenmarkt voorlopig nog behoorlijk volatiel zal blijven. De tarwemarkt zit sinds de piek in mei 2022 in een gestaag dalende trend. Door goede oogstprognoses voor het noordelijk halfrond is de daling misschien nog wel wat versterkt. In Frankrijk kreeg bijvoorbeeld 94% van het tarweareaal de status goed of excellent afgelopen week tegen 90% vorig jaar. Die relatief goede oogst zit nu in de markt ingeprijsd. Maar droogte in de VS en nu ook in delen van Rusland kan die stemming om laten slaan. In die zin wordt het spannend wat de eerste oogstresultaten zijn. De graanvoorraad is relatief klein volgens de laatste gegevens van het USDA en een tegenvallende oogst in Kansas - waar de combines over een paar weken al het land in gaan - kan zo maar een koopgolf op gang brengen. Dat is volgens sommige analisten iets om rekening mee te houden als je tarwe moet vastleggen voor het komende seizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden