Berichten over tarwe spreken elkaar tegen. Aan de ene kant kwam het USDA eerder deze week met prijsdrukkende berichten in het Wasde-rapport en het Crop Progress-rapport. Aan de andere kant verschijnen steeds meer berichten over hoge ziektedruk in de VS en werkt het weer in Europa niet helemaal mee voor een topopbrengst.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren onveranderd op €204,50 per ton. Op de CBoT bleef de verandering bij tarwe beperkt. Het meicontract op de beurs in Chicago sloot 2½ cent hoger op $5.01½ per bushel. Maïs deed een stapje terug en sloot 1% lager op $4.36 per bushel. Soja bewoog zijwaarts en noteerde een plusje van 0,1% naar $10.67¼ per bushel.
Franse telers hebben net iets minder wintertarwe gezaaid dan eerder voorspeld. In april ging het Franse ministerie van Landbouw uit van een areaal van 4,63 miljoen hectare en dat is nu bijgesteld naar 4,60 miljoen hectare. Vergeleken met vorig seizoen valt het tarweareaal daarmee 9,1% groter uit. Het grotere areaal is niet onlogische als we nog even terug denken aan de natte herfst van 2023 toen het simpelweg niet lukte om alle geplande tarwe voor de oogst van 2024 te zaaien. Doordat afgelopen herfst qua weer een stuk gunstiger verliep, is er in Frankrijk weinig zomertarwe gezaaid. Veruit het grootste deel van het areaal, namelijk 4,57 miljoen hectare is wintertarwe. Het areaal gerst wordt door het Franse ministerie geraamd op 1,74 miljoen hectare. Dat is 3,8% minder dan vorige seizoen. Vooral het areaal zomergerst leverde wat in. Met 523.000 hectare is er 7,3% minder zomergerst gezaaid.
Maïs is uit de gratie
Maïs raakt een beetje uit de gratie bij de Franse akkerbouwers. Met 1,48 miljoen hectare is er 7,6% minder dan vorig jaar gezaaid. Het areaal maïs zit daarmee 3,3% onder het vijfjarig gemiddelde. Over de laatste tien jaar is het maïsareaal gemiddeld met 1,1% gekrompen, merkt het ministerie op.
Het wat meer droge weertype waar we al sinds afgelopen herfst mee te maken hebben, werkt tot nu toe in het voordeel. Dat voordeel slaat nu een beetje om in een nadeel volgens verschillende analisten. De aren komen of zijn er door en als de aarvulling begint heeft het gewas nu eenmaal vocht nodig. Dat zit niet in de weerberichten voor een groot deel van Europa.
Rusland en Oekraïne zijn ook weer in het nieuws en dan niet alleen een mogelijke ontmoeting tussen Zelenski en Poetin in Turkije. De EU zou namelijk overwegen om de diverse importbeperkingen die waren geschrapt om Oekraïne te steunen na de Russische invasie weer in te voeren. Dat schrijft althans de Financial Times op basis van anonieme diplomaten. Het voorstel dat naar de EU-lidstaten is gestuurd zou de heffingsvrije import van agrarische producten uit Oekraïne drastisch beperken. Dat zou een klap zijn voor Oekraïense boeren, schrijft de Financial Times.
Ziektedruk in Amerikaanse tarwegordel
Zowel het Wasde-rapport als het Crop Progress-rapport van eerder deze week waren bearish voor tarwe. Toch lijken spelers op de tarwemarkt niet helemaal overtuigd van een topoogst. Het warme en droge weer in grote delen van de Amerikaanse tarwegordel vormen ideale omstandigheden voor de vermeerdering van wheat curl mite. Die mijt verspreid onder andere het wheat streak mosiac virus. Dat virus wordt nu al op verschillende plekken in de tarwegordel waargenomen en besmetting decimeert de opbrengst, zo melden verschillende lokale bronnen.