Dossier | Tarweprijs Matif

graanexport vrachtschip

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Europa zou een compromis bereikt hebben over verlenging van de versoepelde regels voor de import van agrarische producten. De kou is daarmee nog niet uit de lucht. Polen en Oekraïne zitten vandaag bijvoorbeeld om de tafel over de graanimport. In Rusland is het ondertussen droog aan het worden. Dat levert nog niet direct problemen op, maar regen moet niet nog weken uitblijven volgens SovEcon.
Gisteren 12:00 uur
regen

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Het JRC bevestigde in de maart-editie van het Mars-bulletin dat de wintergranen in Europa niet ongeschonden uit de winter zijn gekomen. Dat is geen verrassing maar een bevestiging van wat al rondzong. In de VS is de wintertarwe in de grootste tarwestaat Kansas afgelopen week achteruitgegaan. Door een ruim aanbod van graan uit het Zwarte Zeegebied kregen de rapporten nauwelijks een weerslag op de termijnmarkten.
Eergisteren 12:15 uur
Kremlin Moskou

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Het Zwarte Zeegebied blijft een onzekere factor op de granenmarkt. Gisteren wist het Kremlin te verrassen door ingrijpen bij een Russische exporteur. Soja maakte een sprongetje omhoog. Het weer in Brazilië lijkt daarbij een doorslaggevende factor.
Dinsdag 12:35 uur
Boerenbusiness

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Wintertarwe is een weerbaar gewas, maar of de schade door de natte herfst en winter helemaal goedgemaakt wordt blijft een groot vraagteken. Daarnaast kreeg tarwe steun van de onrust in het Zwarte Zeegebied. Dit maal wordt er geschermd met heffingen. In de VS zijn er zorgen over droogte aan de start van het nieuwe groeiseizoen van maïs en soja.
Maandag 11:15 uur
akkerbouw graanoogst tarweoogst rusland tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Europese importheffing vooral symbolisch

Het is of te nat of te droog, een gulden middenweg is tijdelijk niet aan de orde. In de VS speelt droogte op. Niet in de tarwegordel zoals vorig jaar maar in de Midwest, het maïsgebied bij uitstek. Het enige voordeel is dat er vroeg gezaaid kan worden. In Zuid-Amerika is het juist een overschot aan neerslag dat problemen veroorzaakt. Europa heeft vandaag het voorstel om de import van graan uit Rusland te beperken gepresenteerd. Een sterk staaltje symboolpolitiek of zelf een afleidingsmanoeuvre volgens critici.
22 Maart 2024
graanexport graanelevator

Analyse Granen & Grondstof

Egyptisch tarwetender zet de markt onder druk

Noodweer in Argentinië zorgde afgelopen handelssessie voor beweging op de sojamarkt. Hagel een zware buien hebben in delen van het land flink huisgehouden op sojapercelen. De tarwemarkt deed een stapje terug, onder andere door een tender van Egypte. Het grote aantal inschrijvingen is volgens analisten een teken dat er nog ruim voldoende tarwe beschikbaar is.
21 Maart 2024
Polen boerenprotest

Analyse Granen & Grondstof

Brussel wil kool en geit sparen, maar slaagt niet

Hoe blijven we Oekraïne steunen én komen we tegemoet aan demonstrerende boeren? Het is een lastige puzzel van de Europese Commissie. Maar vanmorgen kwam er witte rook uit Brussel. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om de import van agrarische producten uit Oekraïne meer te reguleren. De Franse minister van Landbouw is kritisch en Poolse boeren hebben hun grote actiedag niet afgeblazen.
20 Maart 2024
tarweoogst rusland graan - agri

Analyse Granen & Grondstof

Europa verlegt de aandacht naar graan uit Rusland

Aanvoer van graan uit het Zwarte Zeegebied is geen zekerheid. Dat werd zondag maar weer eens bevestigd na een Russische aanval op Oekraïne. In de EU blijft de import van graan uit Oekraïne een doorn in het oog van telers in de oostelijke lidstaten. Brussel toont zich met de Europese verkiezingen op komst niet ongevoelig voor de eisen van protesterende boeren. Op de sojamarkt maken nieuwe tegenvallers uit Brazilië weinig indruk.
19 Maart 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden