Meer nieuws

tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Ontmoeting Biden en Xi helpt graanmarkt weinig

Koersen op de granenmarkt deden afgelopen handelssessie een stapje terug. Europa heeft last van tegenvallende export en naar verwachting toenemende concurrentie van tarwe uit het Zwarte Zeegebied. In Amerika wordt vanuit de graanhandel de ontmoeting tussen Biden en Xi met bovengemiddelde belangstelling gevolgd.
16 November 2023
haven Oekraine Odessa

Analyse Granen & Grondstof

Graanexport blijft een lastig te leggen puzzel

De Europese exporteurs maken nog geen inhaalslag met de uitvoer van tarwe, zo getuige de cijfers van de EU. Niet alleen in de EU gaat de export wat moeizaam. Voor Oekraïne is het helemaal een moeilijk te leggen puzzel. In soja is de aandacht van de export af en zijn het de weerberichten die wederom in de spotlights staan.
15 November 2023
export brazilie Scheepvaart

Analyse suiker

Vertraagde export houdt hoge suikerprijs in de benen

Een forse vertraging van de Braziliaanse suikerexport zorgt ervoor dat de prijs van witte suiker in de buurt van het hoogste punt in twaalf jaar tijd blijft. Daarnaast nemen de zorgen over de beschikbaarheid van de zoetstof toe in Aziatische landen. In West-Europa vertraagt de aanhoudende neerslag de bietenoogst en staat de verwerking van de Franse suikerfabrieken op een lager pitje door een lagere aanvoer.
14 November 2023
china renminbi

Analyse Granen & Grondstof

China trekt portefeuille op de granenmarkt

De onrust op de granenmarkt nam afgelopen handelssessie toe. Vooral maïs en soja sloten flink in de plus. Dat komt door een combinatie van goede vraag naar deze agrarische grondstoffen op de wereldmarkt en tegenvallers in het groeiseizoen in Zuid-Amerika. In Noord-Amerika loopt de oogst van maïs en soja voorspoedig, maar voor de komende oogst van wintertarwe meldt het USDA in het Crop Progress-rapport een kleine tegenvaller.
14 November 2023
stikstof voorjaarsbemesting tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Weerpremie in graan wordt niet verder opgebouwd

Natte omstandigheden in het noorden van Europa, overstromingen en droogte in Brazilië en droogte in Australië. Berichten voldoende waar de granenmarkt steun in zou kunnen vinden. Dat valt tot nu toe in deze handelssessie echter anders uit.
13 November 2023
nat tarwe

Marktflits Granen

Regen stemt spelers op de tarwemarkt niet vrolijk

Het Wasde-rapport zorgde afgelopen week voor de nodig onrust op de granenmarkt. Nu de spelers van de ergste schrik zijn bekomen, verschuift de aandacht meer naar de weersomstandigheden. In Europa zorgt de aanhoudende natte periode niet voor veel reden tot optimisme met betrekking tot het zaaien van de wintertarwe.
13 November 2023
combine maisoogst korrelmais

Analyse Granen & Grondstof

USDA is aan het goochelen met oogstcijfers granen

Hét nieuws op de granenmarkt is de nieuwe editie van het Wasde-rapport. De toon is deze maand bearish voor zowel de granen als de oliehoudende zaden. Dat kwam vooral voor de tarwe onverwachts. Naast het nieuws uit de VS geven de recente ontwikkelingen in het Zwarte Zeegebied stof tot nadenken.
10 November 2023
zaaien

Analyse Granen & Grondstof

Laat zaaien en onrust Zwarte Zee tekenen tarwe

De afgelopen handelssessie sprong tarwe er op de CBoT uit. Een incident op de Zwarte Zee, verlaging van de tarweprognose voor Argentinië en moeilijke omstandigheden bij het zaaien van wintertarwe in Europa zijn niet geruisloos aan de markt voorbij gegaan. De novembereditie van het Wasde-rapport die vanavond Nederlandse tijd uitkomt, draagt ook bij aan de nerveuze stemming.
9 November 2023
australie tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Droogte hakt erin bij Australische graantelers

Exportcijfers en de groeiomstandigheden bepalen de stemming op de tarwemarkt. De tarwe-export uit de EU blijft achterlopen vergeleken met vorig seizoen. Er is wel vraag naar tarwe, zo blijkt uit twee tenders die gesloten zijn. In de VS werken de cijfers van het USDA over de stand van de tarwe in het land nog na. In Australië verloopt het groeiseizoen bepaald niet gunstig. Na een extreem droge september is ook oktober zeer droog verlopen.
8 November 2023
graanexport vrachtschip

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe-export VS zakt naar laagste niveau in 40 jaar

In de granenmarkt wordt de weerpremie voorzichtig aan opgebouwd. Dat komt vooral door tegenvallers in Zuid-Amerika. In Noordwest-Europa zijn er ook zorgen over natte omstandigheden al dringt dat nog maar langzaam door tot de termijnmarkten. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in Noord-Amerika zijn de weersomstandigheden juist gunstig voor granen, zo blijkt uit de nieuwe editie van het Crop Progress-rapport.
7 November 2023
tarwe zaaien

Analyse Granen & Grondstof

Minder belangstelling voor tarwe boven de evenaar

De granenmarkt is niet met grote wijzigingen aan de nieuwe week begonnen. De Matif staat tijdens schrijven voor het sluiten van de markt enkele tienden procenten in de min terwijl tarwe op de CBoT een gelijke wijziging laat zien maar dan in de plus. Bij maïs blijft de stijging tot nu toe ook beperkt tot tiende procenten. Soja zit steviger in de lift en staat nu ruim 1% hoger vergeleken met de slotkoers van afgelopen vrijdag.
6 November 2023
tarwe zaaien

Marktflits Granen

Regen zorgt voor problemen Europese tarwe

Het weer is één van de smaakmakers op de tarwemarkt. Er wordt veel gesproken over de regen op de zuidelijke prairies in de VS waardoor de wintertarwe aldaar goed uit de startblokken komt. In Noordwest-Europa zorgt neerslag juist voor problemen. Zaaien loopt vertraging op en waterschade is op percelen die wel in de grond zitten geen uitzondering. 
6 November 2023
zaaien brazilie soja - agri soja

Analyse Granen & Grondstof

De granenmarkt is een vat vol tegenstrijdigheden

Het is een herhaling van zetten in de granenmarkt. Het weer in Amerika blijft een factor van belang. In Brazilië blijft het droog terwijl Argentinië en de VS eindelijk regen gehad hebben. In Europa zijn de ogen vooral op het Zwarte Zeegebied gericht. Onrust over de exportroutes houdt spelers op de markt wel bezig, maar of ze er ook echt naar handelen...
3 November 2023
Kremlin Moskou

Analyse Granen & Grondstof

Rusland poogt graanmarkt in de tang te nemen

Veilige routes voor de scheepvaart zijn geen zekerheid. Oekraïne beschuldigd Rusland er van zeemijnen en andere explosieven in de humanitaire corridor. De pogingen van het Kremlin om de tarweprijs omhoog te krijgen gaan ten koste van de eigen export. De tarwekoers maakte daardoor een stapje omhoog. Maïs stond onder druk. Spelers op de markt zijn gevoeliger voor een matige Amerikaanse export dan voor stijgende ethanolproductie.
2 November 2023
mais korrelmais maiskolf

Analyse Granen & Grondstof

Het weer werkt niet overal goed mee voor graanteelt

Het beeld op de granenmarkt is wisselend. Tarwe kreeg afgelopen handelssessie een tikje, onder meer door een goede start van de wintertarwe in de VS. Maïs en soja bewogen vooral zijwaarts. De weerberichten voor Zuid-Amerika en vorderingen met de oogst in de VS bepalen de stemming op de markt voor deze gewassen.
1 November 2023
suiker euro

Analyse suiker

Suikerprijzen in Europa blijven hoog en stabiel

De perikelen rond de aanhoudend grote vraag naar suiker en de Braziliaanse suikerrietoogst houden de mondiale suikermarkt behoorlijk in zijn greep. Zowel de prijzen in Europa als op de termijnmarkt blijven hoog. De termijnmarkt oogde de afgelopen weken wel wat onstabieler. De bietencampagne verloopt door het weer iets stroever, maar het suikergehalte is wel toegenomen.
31 Oktober 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox