Meer nieuws

graansilo Oekraine

Analyse Granen & Grondstof

VN-baas reist persoonlijk af naar Kiev voor graandeal

De granenmarkt geeft tegenstrijdige signalen af. De tarwenotering in de Parijs staat onder druk terwijl in Chicago de koers een voorzichtige opleving laat zien. De verlenging van de graandeal blijft de grote onzekere factor waaraan vandaag weer een hoofdstuk kan worden toegevoegd met het afreizen van de hoogste baas van de VN naar Kiev. Verder wordt er door spelers op de markt uitgekeken naar het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd wordt gepubliceerd.
8 Maart 2023
soja - agri

Analyse Granen & Grondstof

Chinese vraag naar vlees geeft sojamarkt een boost

De tarwemarkt sloot afgelopen handelssessie in het rood. Ruim aanbod van tarwe, uit Rusland maar ook uit Australië, was afgelopen handelssessie voer voor de bears in de markt. Soja heeft daarentegen het opwaartse momentum te pakken, onder meer door een zeer goede vraag vanuit China.
7 Maart 2023
sleepslangen drijfmest tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Mineurstemming in tarwe nog niet afgeschud

De tarwemarkt blijft in de ban van een ruim aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zee gebied. De Turkse minister van buitenlandse zaken hintte zondag op een snelle verlenging van de graandeal en dat heeft zijn uitwerking op de markt niet gemist. China is daarentegen wat zenuwachtig aan het worden door de geopolitieke ontwikkelingen.
6 Maart 2023
tarwe

Marktflits Granen

Tarwemarkt is op zoek naar steun

De granenmarkt verkende vorige week de bodem van de markt. Zowel op de beurs van Parijs als in Chicago zakte de prijs terug naar niveaus de we al ruim een jaar niet meer gezien hebben. Rusland heeft zich de rol van prijsvechter aangemeten en trekt de wereldmarkt daarmee omlaag. 
6 Maart 2023
Oekraine

Achtergrond Granen

Oekraïense exportmotor piept en kraakt

Ruim een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne verloopt de export van granen en andere agrarische producten nog altijd moeizaam. Wachttijden aan de Poolse grens lopen op tot wel zeventien dagen. Oekraïne beschuldigt het buurland van het moedwillig opwerpen van vertragingen aan de grens. Ondertussen blokkeert het Oekraïense staatsspoorbedrijf Ukrzaliznytsia zelf de spoorlijnen. Boeren in het land maken zich vooral zorgen over het nieuwe seizoen, dat op het punt van beginnen staat.
3 Maart 2023
India tarwe - agri graan - agri

Analyse Granen & Grondstof

India houdt kaarten tegen de borst op tarwemarkt

De tarwemarkt pakt voorzichtig weer wat van de verliezen terug van eerder deze week. Spelers op de markten lijken ineens net wat minder zeker over het verlengen van de graandeal. Op de sojamarkt zorgden nieuwe berichten over droogte in Argentinië voor een opleving in de prijs.
3 Maart 2023
veevoer voer brok brokken varkensvoer

Analyse Voer

Weg ligt open voor lagere mengvoerprijzen

De neerwaartse trend op de mengvoermarkt versneld en de bodem is nog lang niet bereikt. Ook in de komende maanden liggen zijn verdere verlagingen waarschijnlijk.
3 Maart 2023
akkerbouw graanoogst graan - agri

Analyse Granen & Grondstof

Rusland beschuldigt westen van traineren graandeal

De granenmarkt blijft moeite houden met het kiezen van richting. Europa zat gisteren nog steeds in mineur, terwijl in Amerika koopjesjagers zich op de markt begaven. De verlenging van de graandeal blijft een heet hangijzer. De Russische minister Lavrov hekelde vandaag de rol die het westen speelt in de huidige deal. Verder waarschuwt het Australische Graincorp dat een nieuwe recordoogst down under niet waarschijnlijk is.
2 Maart 2023
graan - agri

Analyse Granen & Grondstof

Graanprijzen verkennen de ondergrens in de markt

De graannoteringen sloten afgelopen handelssessie wederom in het rood. Beperkte vraag op de wereldmarkt en stevige concurrentie drukken op de markt volgens analisten. De vraag die centraal staat is: waar ligt de bodem in de markt? De meningen daarover lopen nogal uiteen. De één denkt dat er nog wel meer ruimte is voor een daling terwijl andere denken dat er fundamenteel iets is veranderd op de granenmarkt.
1 Maart 2023
winter sneeuw canada

Nieuws Granen & Grondstof

Sneeuw in de VS drukt tarwe verder omlaag

De tarwemarkt zit nog steeds op de weg naar beneden. Relatief veel aanbod van goedkope tarwe uit Rusland speelt daarbij een belangrijke rol. Maar handelaren en analisten kijken ook goed naar de weerberichten voor de VS. Daar lijkt sneeuw te komen wat de droogte kan verlichten. In Brazilië is niet droogte maar juist te veel neerslag een probleem aan het worden. Het zaaien van de tweede teelt na soja loopt daardoor vertraging op.
28 Februari 2023
tarweveld graanveld tarwe - agri graan - agri

Analyse Granen & Grondstof

Tarwemarkt blijft voor verrassingen zorgen

De tarwemarkt bibbert nog na van de forse koersdaling vlak voor het weekend. Het aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zee gebied drukt zwaar op de Europese en Amerikaanse beurs. Analisten zien onder tussen verschillende tekenen dat de graandeal verlengd zou worden.
27 Februari 2023
tarwe

Marktflits Granen

Overleg tussen Rusland en Turkije doet tarwe kelderen

De tarwemarkt heeft voor het weekend een forse stap terug gedaan. De Matif zakte naar het laagste niveau in een maand. Overleg tussen de Russische president Poetin en zijn Turkse evenknie Erdogan afgelopen vrijdag, onder meer over het verlengen van de graandeal, drukte zwaar op de prijzen.
27 Februari 2023
droogte Verenigde Staten

Analyse Granen & Grondstof

Meer tarwe en maïs in de VS door hoge prijzen

De tarwemarkt kijkt voorzichtig aan weer naar boven terwijl de koersen van soja ne nog meer die van maïs onder druk staan. Het USDA kwam gisteren met een areaalverwachting in de VS voor komend seizoen. Die voorspelling heeft de markt bepaald niet ongemoeid gelaten.
24 Februari 2023
akkerbouw tarweoogst ploegen rusland tarwe - agri graan - agri

Analyse Granen & Grondstof

Rusland is dé prijsvechter op de tarwemarkt

De tarwemarkt blijft in mineur en zette ook de afgelopen handelssessie een flinke stap terug. Concurrentie met goedkope tarwe uit Rusland speelt daarbij een belangrijke rol, zo werd gisteren weer eens bevestigd in een Egyptische tender. Door de relatief hoge graanprijzen maken grote inkopers ook andere afwegingen. De volatiliteit op de markt wordt daarmee verder in de hand gewerkt.
23 Februari 2023
graan - agri

Analyse Granen & Grondstof

Tarwemarkt krijgt een flinke tik te verwerken

De granenmarkt laat een wisselend beeld zien. De tarwenoteringen deden een flinke stap terug. Speler op de markt lijken daarmee een voorschot te nemen op een verlenging van de graandeal. De maïs- en soja prijzen deden juist een stap omhoog door droogte in Argentinië.
22 Februari 2023
droogte wintertarwe

Analyse Granen & Grondstof

Droogte ligt nu al op de loer in Zuid-Europa

Droogte ligt het komende seizoen op de loer in delen van het zuiden van Europa. Daarvoor waarschuwt het JRC in de nieuwste editie van het Mars-bulletin. Spelers op de termijnmarkt in Parijs lijken zich daar nog niet erg druk over te maken, al blijven de contracten voor de nieuwe oogst op een historisch gezien behoorlijk hoog niveau hangen.
21 Februari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox