Meer nieuws

kunstmest Agrifoto

Nieuws Kunstmest

Kremlin zet kunstmest in als pressiemiddel

In de onderhandelingen over het verlengen van de graandeal tussen Rusland, Oekraïne en het westen heeft het Kremlin de export van kunstmest ingezet als pressiemiddel. De export van ammoniak ligt sinds het begin van de oorlog deels stil. Een belangrijke pijpleiding – die loopt over Oekraïens grondgebied – is nog steeds buiten gebruiken. De exportinkomsten heeft Rusland hard nodig.
16 November 2022
rusland oorlog

Analyse Granen en Grondstof

Granenmarkt houdt het hoofd koel na raketaanslag

De raketinslag in Polen vlakbij de Oekraïense grens lijkt vooralsnog maar een beperkt effect te hebben op de granenmarkt. Veel is echter nog onduidelijk en de meeste direct en indirect betrokken partijen manen tot rust en willen geen overhaaste beslissingen. Dat boezemt spelers op de granenmarkt vertrouwen in, althans voorlopig.  
16 November 2022
Agrifoto wintertarwe tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Europese en Amerikaanse tarweprijs loopt uit de pas

De tarwenoteringen in de VS en de EU lieten afgelopen handelssessie een tegengestelde prijsbeweging zien. In Europa speelt de mogelijk verlenging van de graandeal een belangrijke rol. Spelers op de Amerikaanse markt lijken de blik verder vooruit te werpen en hebben meer oog krapte op de markt op langere termijn.
15 November 2022
elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Enorme stijging dreigt voor transportkosten stroom

Voor de derde week op rij lijkt het stroomtarief weer terug op “een normaal niveau.” Voor ondernemend Nederland is dit niet het enige goede energienieuws. De criteria om aan de TEK te voldoen zijn naar beneden bijgesteld, waardoor meer ondernemers de regeling kunnen gebruiken. Toch is niet al het nieuws gunstig. Verschillende brancheorganisaties blijven kritisch op de regeling omdat nog steeds veel ondernemers buiten de boot vallen. Ondertussen dreigen de energierekeningen van bedrijven door exploderende transportkosten wederom hoger uit te vallen dan verwacht.
15 November 2022
suikerbieten bietenoogst

Nieuws Suikerbieten

Dit betalen Europese fabrieken voor suikerbieten

In heel Europa stijgen de suikerbietenprijzen flink voor 2022 en 2023. Suikerproducten hebben de sterk verbeterde suikermarkt kunnen verzilveren en dat telt door in de bietenprijs voor telers. Prijsverhogingen van 40% zijn daarmee niet ongewoon. Dat doen de Europese fabrieken met hun contracten?
15 November 2022
akkerbouw graanveld tarweoogst tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Top graanoogst in Australië alles behalve zeker

Spelers op de granenmarkt lijken er steeds meer van overtuigd dat er met Rusland een akkoord bereikt kan worden over het verlengen van de graandeal in het Zwarte Zee gebied. Verder naar het zuiden, in Australië om precies te zijn, zorgen nieuwe overstromingen voor problemen in belangrijke teeltregio's.
14 November 2022
Boerenbusiness

Marktflits Granen

Rusland voert spanning op granenmarkt op

De tarwenoteringen op zowel de Matif als CBoT deden vorige week een behoorlijke stap terug. De grootste daling lijkt nu wel achter de rug. Analisten kijken voorzichtig vooruit naar hoe het verder moet met de graandeal die zaterdag 19 november afloopt. Verlenging is geen zekerheid; de gesprekken met Rusland lijken moeizaam te lopen.
14 November 2022
tarwe - agri graan - agri

Analyse Granen & Grondstof

Zuinige stemming op de granenmarkt houdt aan

De graanbeurzen blijven enigszins in een mineurstemming. Het bearish Wasde-rapport ijlt nog na en speculanten voelen druk uit te stappen voor de markt verder zakt. Berichten die normaal een (klein) prijsopdrijvend effect hebben, krijgen op het moment nauwelijks vat op de markt.
11 November 2022
tarweoogst australie oogsten tarwe - agri

Analyse Granen en Grondstof

Oogstprognose Wasde verrast de tarwemarkt

De graannoteringen deden een stapje de afgelopen handelssessie een stapje terug. Vooral tarwe op de CBoT deed een stap terug. De belangrijkste oorzaak is volgens analisten het Wasde (World Agricultural Supply and Demand Estimates) rapport van het USDA. Daarin zijn voor tarwe opvallende aanpassingen gedaan.
10 November 2022
gas

Analyse Gas

Stabiele prijs verhult spanning op gasmarkt

De gasprijs blijft behoorlijk stabiel. Door het warme weer worden gasvoorraden nauwelijks aangesproken. Toch is de spanning niet van de markt. Want na het wegvallen van Nord Stream 1 dreigen gasleveringen via de Yamal-pijplijn terug te lopen en blijven de leveringen van LNG onzeker. Ook in Brussel rommelt het, omdat het Europese prijsplafond voor gas volgens ambtenaren onuitvoerbaar is.
9 November 2022
mais maisoogst

Analyse Granen en Grondstof

Zelensky legt eisenpakket op tafel voor graandeal

De granenmarkt zit enigszins in de mineur. De Europese tarwemarkt staat onder druk door concurrentie uit Rusland. De Amerikaanse handel is vooral bezig met het Wasde-rapport dat later vandaag uitkomt. Spelers op de markt lijken voor te sorteren op een bearish signaal voor de Amerikaanse markt.
9 November 2022
graankorrels mais graan - agri

Analyse Granen & Grondstof

Beroerde start voor wintertarwe in Amerika

De granenmarkt beweegt vooral zijwaarts. Problemen met export, droogte in Amerika en wateroverlast in Australië worden afgewogen door een mogelijk kleinere vraag uit China. Verder zijn handelaren en speculanten wat voorzichtig met het innemen van posities in verband met het Wasde-rapport dat morgen gepubliceerd wordt.
8 November 2022
graanexport

Analyse Granen & Grondstof

Rusland stelt eisen voor verlenging graandeal

Spelers op de granenmarkt gaan rustig van start deze week. Er is een voorzichtig evenwicht ontstaan na een zeer volatiele week. Toch blijft er veel onzekerheid. De problemen met de uitvoer van graan uit het Zwarte Zee gebied en de overstromingen in Australië leggen zorgen voor onrust in de aanbod kant. Aan de vraag kant is het China waarover vragen heersen en dan vooral met betrekking tot het strenge corona beleid van het land.
7 November 2022
Boerenbusiness

Marktflits Granen

Spanning op tarwemarkt nog niet uit de lucht

Het hervatten van de graanexport vanuit Oekraïne heeft voor een scherpe koersdaling van tarwe op de internationale markten gezorgd. Toch is de spanning zeker niet uit de lucht. Hij bouwt juist verder op.
7 November 2022

BB TV Peter Arkenbout

'Groene stikstofkunstmest komt, maar kost tijd'

Kunstmestproducent Yara werkt hard aan het produceren van groene stikstofkunstmest. Voor de productie wordt louter groene stroom gebruikt en waterstof vervangt het gebruik van aardgas.
7 November 2022
maisoogst Verenigde Staten Midwest Korrelmaïs

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaanse graanexport maakt een inhaalslag

Onzekerheid blijft overheersen op de tarwemarkt. Rusland heeft de markt deze week flink opgeschud. Het opzeggen en later weer hervatten van de graandeal werkt nog steeds door in de markt. De grootste daling lijkt nu wel achter de rug, maar de schrik zit er in.
4 November 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief