Meer nieuws

gerst Agrifoto wintergerst gerstoogst

Analyse Granen & Grondstof

Tarwemarkt heeft geen last van hittestress

Een hittegolf in Frankrijk en de aanhoudende problemen met de graanexport uit het Zwarte Zee gebied. Dat zijn de sturende factoren op de graanmarkt. Het effect is alleen anders dan wat je in eerste instantie zou verwachten.
20 Juni 2022
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta

'Als renteverschil op blijft lopen, wordt euro zwakker'

Al ruim een jaar wordt de euro langzaam zwakker ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Pariteit, oftewel de euro is gelijk aan de dollar, komt in zicht, maar eerst moet op de valutamarkt nog een andere barrière worden geslecht. Dat vertelt Joost Derks, head of desk Nederland bij IBanFirst, in de eerste podcast Valuta. Met presentator Eric de Lijster bespreekt Derks de ontwikkelingen op de financiële markten.
20 Juni 2022

Video Granenflits

Start van de oogst verlicht spanning in tarwemarkt

De tarwenotering op de Matif beweegt vooral zijwaarts met een voorzichtig opgaande trend, terwijl de CBoT een voorzichtig dalende trend laat zien. Dat heeft te maken met de start van de oogst in de VS. Opmerkelijk is dat de maïsnotering aan een stevig opmars bezig. Wat is hier aan de hand?
20 Juni 2022
graan tarwe tarweoogst Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

De tarwemarkt kruipt voorzichtig naar boven

Het effect van de hitte golf in de VS is merkbaar op de graannoteringen. Ook daar lopen de temperaturen op. Daarnaast krijgen de Amerikaanse handelaren nog een zetje in de rug door het rentebeleid van de FED. Maar ook de export van graan uit Oekraïne blijft de gemoederen bezig houden.
17 Juni 2022
graanoogst australie

Analyse Granen en Grondstof

Begin van de graanoogst drukt op prijzen

De tarwenoteringen op de Matif bewegen vooral zijwaarts, terwijl de CBoT deze week een kleine correctie naar beneden liet zien. Dat effect op de beurs in Chicago wordt voor een deel veroorzaakt door de start van de oogst van wintertarwe in het zuiden van de VS. Verder blijft de uitvoer van graan uit Oekraïne een hete aardappel die steeds weer wordt doorgeschoven.
16 Juni 2022
akkerbouw graan tarwe tarweveld graanveld aar

Analyse Granen en grondstof

Ook het weer hindert de gewassen in Oekraïne

Niet alleen de oorlogssituatie maar ook ongunstige weersomstandigheden hebben geleid tot een lagere gewasopbrengst in Oekraïne. In combinatie met het lagere areaal ligt de opbrengstprognose op landenniveau historisch laag. Gewassen als maïs en zonnebloemen staan er wel gemiddeld op.
15 Juni 2022
Bayer Cropscience

Aangeboden door Bayer Cropscience

'Tarwe niet voorop, maar moet wél z'n geld opleveren'

'Qua saldo is het een sluitpost. Maar het belang van tarwe is groter dan alleen het saldo.' Met deze woorden geeft Freerk van der Schaar in Oudebildtzijl (Fr.) de status van wintertarwe in zijn bouwplan aan.
15 Juni 2022
bewaring akkerbouw graan tarwe silo opslag graansilo

Analyse Granen en Grondstof

Biden wil silo's bouwen om graanexport vlot te trekken

De krapte op de graanmarkt is voorlopig nog niet voorbij. Het wegvallen van de aanvoer uit Oekraïne zorgt ervoor de kopers opzoek zijn naar andere leveranciers. Europa is daarbij voor steeds meer importeurs een serieus alternatief. Verder zorgt de krapte voor hoge voedselprijzen en nog erger mogelijk tekorten. Om dat te verlichten en het graan uit Oekraïne als nog op de wereldmarkt te krijgen kwam de Amerikaanse president Biden met een plan voor tijdelijke silo’s aan de grens.
15 Juni 2022
graan graanoogst tarweoogst Agrifoto

Nieuws Granen

Historisch resultaat voor granenpool CZAV

De nabetaling voor de graanpool van CZAV is bekend. De hectare opbrengsten vielen tegen en de prijzen zitten sinds de oogst 2021 in de lift. De coöperatie spreekt zelfs van een perfect storm op de granenmarkt. Heeft de pool daar van kunnen profiteren?
14 Juni 2022
graan tarwe tarweoogst rusland

Analyse Granen en Grondstof

Beschietingen en brand bedreigen Oekraïense oogst

De tarwenotering bewogen de afgelopen handelssessie vooral zijwaarts. De graanoogst staat in verschillende belangrijke productieregio's op het punt van beginnen. De markt lijkt dat even af te wachten. Oekraïense boeren maken zich grote zorgen of ze de kans krijgen de graanoogst binnen te halen en of ze vervolgens ook kopers voor de tarwe kunnen vinden.
14 Juni 2022
droogte graan tarwe

Analyse Granen & grondstof

Granen op de grill in Europa en VS

Hitte in Europa en de Verenigde Staten laten de koersen van onder andere stijgen op maandag 13 juni. Ook in India wordt gesproken over extreem hoge temperaturen. Allemaal zorgen die ervoor dat graanoogsten kleiner kunnen uitpakken de komende maanden.
13 Juni 2022

Marktflits Granen

Wat doet start graanoogst met de prijs?

In het zuiden oosten van Europa, maar ook Oekraïne, wordt het eerste graan geoogst. En dat terwijl het logistiek apparaat rond de Zwarte Zee nauwelijks kan functioneren. Welke impact heeft dit op de marktprijs?
13 Juni 2022
Agribusiness Award 2021

Boerenbusiness Agribusiness Award

Geef je innovatie het beste podium

Boerenbusiness, het online platform voor topondernemers in de agrarische sector, reikt dit jaar voor de vierde keer de Agribusiness Award uit. We nodigen bedrijven uit de Nederlandse agribusiness uit om zich vanaf 13 juni 2022 met hun innovatie in product, dienst of bedrijfsproces in te schrijven voor de editie van 2022.
13 Juni 2022
graan tarwe tarweoogst Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Graanmarkt blijft krap, logistiek de uitdaging

Het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) dat vrijdag 10 juni is gepubliceerd is redelijk in lijn met de verwachtingen van analisten. De sojanotering op de CBoT zat de laatste dagen al flink in de lift vanwege krapte op de markt. Dat is in het Wasde-rapport nog eens bevestigd. Hoe de voorspelling voor tarwe geïnterpreteerd moet worden is lastiger door de logistieke problemen.
11 Juni 2022
graan tarwe Agrifoto wintertarwe

Analyse Granen en grondstof

Spanning in graanmarkt loopt op, soja nadert record

In aanloop naar de publicatie van het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd gepubliceerd wordt zitten de maïs- en sojanotering flink in de lift. De tarwemarkt heeft daarentegen moeite richting te kiezen en beweegt vooral zijwaarts. De FAO waarschuwde gisteren dat de spanning op de graanmarkt nog wel even aanhoudt.
10 Juni 2022
graan graanexport schip

Analyse Granen en Grondstof

Tarwemarkt hangt tussen hoop en vrees

De granenmarkt heeft een wisselende beeld laten zien de afgelopen handelssessie. Op de Matif sloot tarwe in de min terwijl op de CBoT de koers een klein stapje omhoog deed. Maïs zat op beide beurzen in de lift. Soja sloot zelfs bijna op het hoogste niveau in tien jaar.
9 Juni 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief