Gemaakt van soja

Wageningen print vegetarische biefstuk

21 Oktober 2015 - 8 reacties

Op 1 november presenteert de Wageningen Universiteit een biefstuk gebaseerd op plantaardige eiwitten. Die wordt onthuld tijdens de opendag van vegetarische slager Jaap Korteweg. Onderzoeker Atze Jan van der Groot van de WUR deed hier onderzoek naar en maakt op het evenement zijn nieuwe techniek wereldkundig.

De vegetarische biefstuk wordt gemaakt van sojabonen

De vleesvervanger, gebaseerd op peulvruchten zoals sojabonen, moet niet onderdoen voor een biefstuk. Dit is één van de veelbelovende resultaten uit een veel groter onderzoek naar vleesvervangers met puur plantaardig eiwit. Met zijn groep bewerkte Van der Goot de soja zodanig dat een vleesstructuur ontstaat die gelijk is aan die van biefstuk. Het toevoegen van ei of wei als bindmiddel is overbodig. Ook zijn er geen beperkingen in het formaat.

Om vegetarische biefstukken te kunnen produceren bouwde de Wageningse onderzoekers samen met de TU Delft een werkend prototype van een soort biefstukprinter. Dit apparaat kan lappen vlees maken met een identieke structuur als het echte stukje vlees. De soja eiwitten worden samengevoegd tot een lap vlees van 60x30x3 centimeter. Genoeg om zelfs de allergrootste eters tevreden te stellen.

De structuur van een plantaardig biefstukje is fijner dan tot nu toe mogelijk was. Daarnaast is de methode energiezuiniger. Het vergt tien procent van de energie die nu nodig is voor bestaande methoden. Deze techniek, die Shear Cell Technology heet, kan plantaardig materiaal vervormen tot de gewenste vezelstructuur. De techniek werd voor zuivelproducten ontwikkeld maar, voor de duurzaamheid ligt de focus op plantaardige vezels. Hierbij gaat namelijk veel minder energie verloren.

De plantaardige biefstuk is afkomstig uit het ISPT-project. Naast de Wageningen universiteit werken hier ook de TU Delft, de Vegetarische Slager en The Peas Foundation aan mee. Omdat de Vegetarische Slager een belangrijke partner is wordt de eerste plantaardige biefstuk op de opendag van het bedrijf gepresenteerd.

Hoe lang het duurt voor de slager vegetarische biefstukjes kan gaan printen durft de onderzoeker nog niet te zeggen. Het prototype moet verder worden doorontwikkeld tot een volwaardige productiefaciliteit.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
A.v.L. 23 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10866363/Wageningen-print-vegetarische-biefstuk]Wageningen print vegetarische biefstuk[/url]
Je bent vegetariër of niet. Vind het persoonlijk dan ook een achterlijke ontwikkeling. Wil je vlees eet dan vlees. Wil je vegetarisch neem dan niet iets wat qua smaak en structuur 1 op 1 op vlees lijkt.
Voor mij enkel echt vlees en geen gekunsteld lapje van soja, o.i.d.
Montagne 23 Oktober 2015
Het is de hoogste tijd dat de vlees wereld de product namen als; vlees, biefstuk e.d. laat registreren om de consument te beschermen en duidelijkheid te hoeden wat er geconsumeerd word,
De vegetarische "slager" lift ( heel doel gericht) mee op het smakelijke imago van deze natuur producten.
Door deze namen aan hun eigen kunstmatig gefrabriceerde producten te koppelen ontstaat er verwarring en een verkeerd beeld.
Begrijp me goed ik ben geen tegenstander van deze ontwikkelingen maar hecht wel aan juiste feiten! in dat kader valt het mij op dat er nooit gesproken wordt over de exacte samenstellingen of bewerkingen van de producten, worden er kleur-geur-smaakstoffen in verwerkt of emulgatoren? chemische E stoffen?
Montagne 23 Oktober 2015
Redactie; de foto van de biefstuk hoorde die bij het persbericht? hebben jullie nog gecheckt of dit het bedoelde uitgeprinte stukje vegetarisch "vlees" is of dit een echte biefstuk is?

Duidelijkheid zou u sieren.
Arie 23 Oktober 2015
God wit wat daarvoor ziektes later van komen als je dat eet. Het maken van dit produkt is niet natuurlijk (printen) gemaakt.
Abonnee
erik 23 Oktober 2015
anders laten we beesten (met wie mag weten wat voor ziekte's of antibiotica) het plantaardig eiwit in dierlijk eiwit omzetten.
Het is maar waar je voorkeur ligt
jan 19 December 2015
Wat een mooi initiatief. Veel gezonder dan al die vleestroep die vol anti-biotica zit en gemaakt wordt van zieke dieren.
Abonnee
frustie 20 December 2015
jan schreef:
Wat een mooi initiatief. Veel gezonder dan al die vleestroep die vol anti-biotica zit en gemaakt wordt van zieke dieren.
De toon zegt meer dan je verhaal.
Zonnesteek 24 December 2015
Hersens heb je niet nodig om hier te mogen regeren.
Curly 24 December 2015
quote: Wageningen print vegetarische biefstuk

Jakkes, hebben ze daarvoor al die tijd op Unieversietijd gezeten.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Inkomensraming 2021

Inkomen varkenssector valt minder negatief uit

Nieuws Wageningen UR

Heimovaara volgt Fresco op als topvrouw WUR

Nieuws Handel

Landbouwexport verbreekt opnieuw record

Nieuws Inkomensraming

Inkomsten en uitgaven stijgen in de akkerbouw

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief