Resultaten NVM

Vastgoed heeft goed geboerd in 2012

22 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Uit cijfers van de NMV Agrarisch en Landelijk Vastgoed (NVM A&LV) blijkt dat de het agrarisch en landelijk vastgoed in 2012 vergelijkbaar heeft gepresteerd met de resultaten van 2011.

In de akkerbouwsector is in 2012 meer vastgoed in de verkoop is genomen. De verwachtingen over verkoopprijzen waren positief en de grondprijzen zijn, door de grote vraag naar goede akkerbouwgrond, gestegen. In uitzonderlijke gevallen is 70.000 euro per hectare betaald. Door de hoge grondprijzen zijn ook de pachtinkomsten gestegen.

Het aantal verkochte bedrijven in de melkveesector is in 2012 gestegen. Bovendien stonden de bedrijven minder lang te koop. In 2011 was het gemiddelde 313 dagen tegen 253 dagen in 2012. Volgens de NVM is het toekomstperspectief voor melkveehouders aan het verbeteren. In de loop naar 2015 stijgt de vraag naar grond om zo de afzet van mest te vergroten en de productiecapaciteit uit te breiden. De prijzen van melkquotum zijn, zoals verwacht, in 2012 gedaald.

Vastgoedprijzen staan onder druk in de intensieve veehouderij. Alleen bedrijven die voldoen aan de laatste eisen worden binnen een redelijke termijn verkocht. In 2012 hebben gedwongen verkopen plaatsgevonden die de druk op de prijzen hebben vergroot. De prijsdaling zwengelt de verkopen wel iets aan. Bovendien hebben veevoerbedrijven in 2012 in varkenshouderijen geïnvesteerd waardoor de keten meer in een hand komt.

Voor het dit jaar verwacht de NVM dat de grondprijs in beperkte mate stijgt. In bepaalde regio’s stabiliseert de prijs doordat de beperkte vraag in evenwicht is met het aanbod. De oorzaak voor de geringe vraag is de gedaalde activiteit van de overheid en projectontwikkelaars op de grondmarkt. Daarnaast zijn de financiële mogelijkheden van agrarische bedrijven beperkt. Het aanbod is klein doordat er weinig grond vrijkomt omdat deze wordt gebruikt om mest af te zetten en om voer te produceren. Bovendien zorgt het onzekere financiële klimaat ervoor dat grond wordt vastgehouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

NVMVastgoed
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden