Achterstand weggewerkt

Schotse landbouwgrond stijgt rap in waarde

28 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Landbouwgrond steeg over 2012  7 procent in waarde, aldus de meest recente resultaten van Knight Frank Scottish Farmland Index. Landbouwgrond in Schotland is over de laatste tien jaar bijna in waarde verdriedubbeld. Daarmee presteert het veel beter dan andere eigendommen zoals huizen in Engeland waar het de kapitaalgroei betreft.

Historisch gezien blijven prijzen vaak achterlopen op die van Engelse markt voor landbouwgrond. Nu is echter nog maar weinig verschil tussen beide markten. Deze trend is investeerders niet ontgaan, zegt James Denne, hoofd van Knight Frank Scottish Farmland. "Ik heb zojuist een areaal goede landbouwgrond aan een investeringsfonds verkocht.  De prijs die ze moesten betalen lag waarschijnlijk iets onder de prijs die ten zuiden van de grens betaald moet worden. De vooruitzichten voor kapitaalgroei zijn echter net zo goed."

Investeerders worden aangetrokken tot landbouwgrond omdat deze tastbaar is en minder volatiel dan sommige andere investeringen. Met name gedurende de tijden van economische onzekerheid, zegt Andrew Shirley, hoofd plattelandsonderzoek.

"Wanneer een bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd faalt worden aandelen waardeloos. Landbouwgrond behoudt zijn waarde en blijft voor een inkomen zorgen. Het is ook zo dat je de korte pieken en dalen mist die de aandelenmarkt kenmerken."

landbouwgrond presteert ook beter dan andere "veilige havens", zoals depositie in contanten en obligaties in landen. "Je geld staat extreem veilig op de bank, maar wat je ervoor terugkrijgt is zo laag dat wanneer er rekening gehouden wordt met inflatie je eigendom feitelijk afneemt."

schotse landbouwgrond beidt ook mogelijkheden voor investeerders. Voor het komende jaar houdt het vastgoedbedrijf rekening met een waardestijging van 3 tot 4 procent. "Het ziet er niet naar uit dat er in 2013 meer land op de markt komt dan vorig jaar. Daarom verwacht ik dat de waardestijging zijn opwaartse trend vasthoudt", zegt Denne.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden