Pachtnormen 2013

Pachtprijs akker daalt, grasland stijgt

29 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

In de helft van de pachtprijsgebieden gaat voor 2013 de maximale prijs omhoog. Het Hollands/Utrechts weidegebied kent met 24 procent de grootste verhoging. In de IJsselmeerpolders en het Zuidwestelijke akkerbouwgebied dalen de prijzen juist flink. Dat blijkt uit de nieuwe berekeningen voor de nieuwe pachtprijzen voor 2013. De nieuwe pachtnormen treden op 1 juli in werking, zo meldt het ministerie van Economische Zaken.

De belangrijkste verandering is dat de regionorm in de belangrijkste akkerbouwgebieden daalt. Het is een gevolg van de zeer slechte bedrijfsresultaten in 2011. De daling geldt overigens niet voor de Veenkoloniën en Oldambt waar de resultaten voor fabrieksaardappelenbedrijven in 2011 heel redelijk waren.

Met de nieuwe vastgestelde prijzen zit ook de regionorm voor de IJsselmeelpolders weer onder de 1000 euro grens. De duurste pachtgrond staat nu op naam van het Rivierengebied. Daar kost een hectare maximaal 823 euro. Ook Zuid-Limburg verkeert in de hogere regionen. In de melkveehouderijgebieden stijgt de regionorm. Zo stijgen de prijzen voor het Hollands/Utrechts weidegebied met 24 procent tot 722 euro per hectare en het Noordelijk weidegebied met 15 procent naar 693 euro per hectare.

De reële rente, die mede aan de basis ligt van de rendementseis van verpachters, bereikte eind 2012 een historisch dieptepunt. Dit zorgt ervoor dat de grondbeloning in twaalf gebieden met 10 procent en in twee gebieden met 5 procent naar beneden gaat. De rendementseis vlakt daarmee de stijging in de melkveegebieden iets af en verscherpt de daling in de akkerbouwgebieden.

Duidelijk is dat de pachtnormen van los bouw- gras- en tuinland nu met regelmaat substantieel naar beneden gaan. Dit in tegenstelling tot de eerste jaren na invoering van de huidige  pachtsystematiek, waarin de pachtnormen vooral stegen.

Het ministerie stelt jaarlijks de maximale pachtprijzen voor akkerbouw- en grasland, agrarische gebouwen en agrarische woningen vast. De pachtnormen zijn gebaseerd op de bedrijfsresultaten van middelgrote en grote akkerbouw- en melkveebedrijven in de periode 2007-2011. Pachters en verpachters kunnen afspraken maken binnen de door het ministerie bepaalde maximale pachtprijzen. Dit past in het pachtstelsel dat in 2007 met de instemming van uw Kamer is vastgesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden