Grondgebonden veehouderij

Actuele verkaveling en besparing online

23 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Voor het eerst is er een online mogelijkheid om per gebied de specifieke verkavelingssituatie in beeld te brengen en de kostenbesparing die een verbeterde verkaveling kan opleveren. De nieuwe website www.verkavelenvoorgroei.nl is een initiatief van LTO Nederland, de Dienst Landelijk Gebied (DLG) en het Kadaster.

De beoordeling van de kwaliteit van de verkaveling is gebaseerd op het gemiddelde percentage huiskavel, de gemiddelde oppervlakte van de huiskavel, het gemiddeld aantal veldkavels per bedrijf en de gemiddelde oppervlakte van de veldkavel(s). De informatie heeft nu nog alleen betrekking op de grondgebonden veehouderijen. Samen met de WUR wordt de laatste hand gelegd aan de akkerbouwcijfers.

Onder de naam ‘Verkavelen voor Groei’ hebben LTO Nederland, DLG en het Kadaster een snelle en effectieve manier van verkavelen ontwikkeld: ondernemers en betrokkenen in het gebied maken zélf het ruilplan voor agrarische structuurverbetering, natuur, water, landschap en andere maatschappelijke doelen. Deze aanpak ondersteunt ondernemers en overheden om sneller en goedkoper te komen tot de optimale combinatie van een economisch rendabele landbouw en de inpassing van overheidsopgaven in het landelijk gebied. 

LEI/CBS-cijfers laten zien dat de afgelopen twintig jaar landbouwgronden versnipperen: het aantal percelen per bedrijf neemt toe terwijl de omvang van de percelen – de bewerkbare eenheden - afneemt. Dit kost de sector geld. De versnippering van de percelen zorgt voor hogere bewerkingskosten en dus een hogere kostprijs. Verbetering van de verkaveling levert agrariërs aanzienlijke kostenbesparing op. De besparing kan oplopen tot wel 200 tot 300 euro per jaar per hectare per bedrijf. Voor een agrarisch bedrijf kan dit een jaarlijkse besparing opleveren van duizenden euro’s.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

verkaveling
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden