Vastgoedmarkt loopt stroef

Aanbod percelen loopt terug op grondmarkt

28 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Door het ontbreken van kopers en verplaatsers is de agrarische vastgoedmarkt in 2013 stroef verlopen. Ook verliep het verlenen van vergunningen nog steeds moeizaam en vormt het krijgen van financiering een obstakel. Volgens AVM A&LV kende 2013 echter ook enkele lichtpuntjes.

Hoewel de vraag naar complete bedrijven in 2013 beperkt was, blijft de vraag naar grond groot. De melkveehouderij en de akkerbouw hebben de vraag naar grond in 2013 op peil gehouden. Bebouwing is echter minder eenvoudig te verkopen.

Op dit gebied ziet de NVM vakgroep een tweedeling ontstaan. ‘Bedrijven die aan de eisen van de huidige tijd voldoen, worden voor een goede prijs en redelijk snel verkocht. Voor minder courante agrarische bedrijven is de markt minimaal en dalen de verkoopprijzen’, zegt Arjan van der Waaij, voorzitter van NMV A&LV.

Het aantal percelen in aanbod is het afgelopen jaar sinds lange tijd teruggelopen. Ook komt er, in vergelijking met 2012, relatief weinig nieuw aanbod bij.  Toch verliep de agrarische grondmarkt goed in 2013, met stabiele tot licht stijgende verkoopprijzen. Er was met name vraag naar grond vanuit de melkveehouderij en akkerbouw. ’Ook stijgt de vraag naar grond als belegging, door de huidige lage rentetarieven’, stelt Van der Waaij. ’Net als voorheen is er echter sprake van regionale verschillen binnen het land.’

Lees ook de artikelen over de toenemende vraag naar geliberaliseerde pacht en de kant die varkenshouderij volgens de NVM dreigt op te gaan.

Grondprijzen 2013.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

NMV
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
henk bartels 28 Januari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10843249/Aanbod-percelen-loopt-terug-op-grondmarkt]Aanbod percelen loopt terug op grondmarkt[/url]
Ik kan het bovenstaande bericht alleen maar bevestigen vanuit de eigen praktijk
aanbieder 28 Januari 2014
Vreemd? In de provincie Groningen staat veel te koop, alleen is dat vaak stil aanbod, de makelaars proberen de grondprijs nog in de benen te houden. Er komt veel te koop door vergrijzing en juist door de hoge grondprijs zelf.
piet 29 Januari 2014
Juist er is veel stil aanbod in het noorden. Complete bedrijven wat voor de hoofdprijs wordt aangeboden ken er verschillende die al meer dan een jaar te koop staan dus prijs wordt door de makelaars hoog gehouden.
Dus prijs zal een keer zakken gaan!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden