Lagere grondprijs windmolen

Kamp verlaagt vergoeding grond in SDE+

3 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Henk Kamp, de minister van Economische Zaken, gaat de grondvergoeding in de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) stapsgewijs verlagen. Hiermee wil de bewindsman de grondprijs voor windmolens omlaag zien te krijgen. Kamp vindt deze prijs ’onredelijk hoog’ in vergelijking met de opbrengsten van dezelfde grond voor andere doeleinden, zoals de landbouw.

Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij antwoord geeft op vragen van kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). De basisbedragen voor de SDE+ vergoeding voor wind op land zijn de zogeheten RVOB-grondtarieven al met 10 procent verlaagd tot 0,48 cent per kilowatt uur.

Per 1 januari 2015 wordt dit tarief aangepast tot 4,80 euro per megawatt uur, meldt Kamp. Deze vergoeding wordt jaarlijks geïndexeerd, naar gelang de marktontwikkelingen. In de SDE+ 2014 vormen grondprijzen 5 procent van het maximum basisbedrag van wind op land. Afhankelijk van de energieprijzen is dat circa 12 procent van de uitbetaalde subsidie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ijsselmeerklei 3 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/item/10853414/Kamp-verlaagt-vergoeding-grond-in-SDE]Kamp verlaagt vergoeding grond in SDE[/url]
wat een gebakken lucht voor de bühne dit stukje. In de Wieringermeer wordt op dit moment grond verworven om windmolens op te bouwen om aan de zelf gestelde doelen voor groene energie te voldoen en om alle solitaire windmolens in lijnopstellingen te plaatsen. Deze nieuwe windmolenplaatsen worden nu zoveel mogelijk verworven op niet-pacht gronden omdat deze zelfde overheid een veel hogere vergoeding vraagt dan waar de eigen grondeigenaren genoegen mee nemen.
Ik vind het niet meer dan redelijk dat de boeren die dag in dag uit in de herrie en slagschaduw van zo'n windmolen zitten daar voor worden gecompenseerd door mensen uit de stad die graag groene stroom uit hun stopcontact willen, maar niet de nadelen daarvan wensen te ondervinden. Anders zouden die windmolens wel in de stad staan, die grond is tenslotte al van de overheid toch meneer Kamp?
agrinee 3 Juli 2014
de vergoeding krijgen ze ook als de molen op meer als een kilometer staat. Van de standplaatsvergoeding per jaar kun je al de rente van een lening van €250.000,- betalen. Dat word dus gesubsidieerde concurrentie!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden