Kritischer bij expansie

Bank trapt vaker op rem bij grondaankoop

10 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Moeizame financiering en vergunningprocedures zijn naast de moeizame economische situatie in het algemeen nog steeds dé stagnatiefactoren in de agrarische vastgoedmarkt. Ook staan banken niet alleen kritisch ten aanzien van agrarische bedrijven, maar nu ook steeds vaker ten aanzien van de financiering van agrarische grond. Dat signaleert NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV).

Arjan van der Waaij, voorzitter van de vakgroep: ‘Landelijk gezien hebben veel agrarisch ondernemers de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in gebouwen met een daarbij behorende hypotheek. Door het aanscherpen van financieringsvoorwaarden raakt een deel van de ondernemers aan z"n hypotheekplafond en is de bank soms een remmende factor in expansie. In sectoren met een goed perspectief zijn banken wel bereid te financieren. Toch zijn boeren ook in deze gevallen vaak genoodzaakt veel eigen geld in te brengen.’

Benodigde vergunningen zijn in Nederland – maar met name in de provincie Noord-Brabant door de Zorgvuldigheidsscore in de Verordening Ruimte - zeer lastig te verkrijgen. Dit heeft meerdere oorzaken. Er zijn locaties waar de omgeving erg kritisch is en bezwaren maakt. Daarnaast is er veel onduidelijkheid over de stikstofdepositie, natuurbeschermingswet en de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
rem 12 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/item/10853948/Bank-trapt-vaker-op-rem-bij-grondaankoop]Bank trapt vaker op rem bij grondaankoop[/url]
Gelukkig komt het verstand eindelijk boven drijven. Als we geen plofbedrijven willen zullen de banken terughoudender moeten zijn met grondfinanciering.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden