500 miljoen euro verlies

Almere trekt broeksriem aan na grondfiasco

8 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

De gemeente Almere heeft op het hoogtepunt van de huizenmarkt voor 500 miljoen euro aan grond gekocht in de provincie Flevoland. Door de komst van de crisis is hier echter nooit opgebouwd. Daarom moet nu flink worden bezuinigd. Komend jaar zal twintig procent van de lening worden afgelost. Een bedrag van 100 miljoen euro. Grote kans dat een gedeelte van die grond zijn agrarische bestemming terugkrijgt.

Almere sloot een lening af van 500 miljoen euro om de grond aan te kopen. Om hoeveel hectare het precies gaat is niet bekend gemaakt. Dat bedrag hangt nu als een donkere wolk boven de gemeente. Daarom zal volgend jaar een bedrag van 104 miljoen euro worden afgewaardeerd op de grondportefeuille. De gemeente moet hierdoor voor 5 miljoen euro gaan bezuinigen.

In totaal gaat het om een vijfde van alle grond die de gemeente in zijn bezit heeft. Die wordt daarom vanaf nu als landbouwgrond beschouwd, verteld wethouder Grondzaken Henk Mulder. De gronden maken deel uit van de villawijk Overgooi en delen van het bedrijventerrein Stichtsekant en De Vaart.

Deze grond wordt momenteel al als landbouwgrond verpacht. Voornamelijk het bedrijf ERF B.V. (Exploitatie Reservegronden Flevoland) beheert in de provincie dergelijke gronden, die in de toekomst bebouwd zal worden. Pachters van de grond hebben wel meer toekomst gekregen omdat deze grond nu geen directe bouwbestemming meer heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden