Meer animo voor erfpacht

Melkveewet beïnvloedt grondmarkt in zuidoosten

19 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het invoeren van de melkveewet begin volgend jaar, inclusief de grondgebonden normen, heeft het sterkste effect op de grondprijs in de zuidoostelijke provincies. Dit vermoedt het LEI, omdat in deze regio de meeste bedrijven maatregelen moeten nemen. ASR Landelijk Vastgoed, de grootste beheerder van agrarische pachtgrond in Nederland, rekent op een toenemende vraag naar erfpacht en grondfinanciering.

Dit meldt ASR op haar website. Het LEI heeft in diverse varianten uitgerekend wat de gevolgen van de melkveewet op de grondmarkt kunnen zijn. In veel van deze scenario's verdubbelt de vraag naar agrarische grond in de provincies in het zuidoosten van het land. Deze uitkomst moet niet worden vertaald naar een evenredige grondprijsstijging, benadrukt het LEI.

De mogelijkheden voor mestafzet in de regio spelen hierbij een rol. Dit kan volgens het LEI het geval zijn in een aantal gebieden met een hoge veedichtheid per bedrijf, zoals Oost-Brabant, Noord-Limburg en de Zuidelijke IJsselmeerpolders. Maar als voor groei van bedrijven mestafzet nodig is, moet dat - zo stelt het LEI - volgens de melkveewet op eigen grond plaatsvinden. Knelpunt daarbij zijn de grondprijzen in deze gebieden, die tot de hoogste van het land behoren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden