Prijsopdrijvend effect

Toewijzing pacht Limburg moet transparanter

22 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De LLTB ziet graag dat er meer transparantie in het biedingenproces voor de verpachting van landbouwgrond in de gemeente Echt-Susteren komt. Nu bepaalt één ambtenaar wie de hoogste bieder is en worden de overige biedingen niet bekend gemaakt.

Een deel van de gemeentelijke gronden wordt jaarlijks verpacht. Belangstellenden kunnen daar een bod op doen. Aangezien het geen openbare bijeenkomst is, is niet bekend hoeveel biedingen er binnen zijn gekomen en hoe hoog deze zijn. De pacht wordt toegewezen aan de hoogste bieder; wie dit is, wordt bepaald door één enkele ambtenaar.

Leden van de LLTB hebben nu kritiek geuit op deze werkwijze. ‘Daarom inventariseren wij hoe groot het probleem met deze toewijzing van de pacht is. Verder willen wij weten of de gemeente eventueel bereid is de werkwijze aan te passen naar een andere, meer transparantere methode’, legt Cecile van Herten, medewerker regionale belangenbehartiging, uit.

Dat kan op verschillende manieren. In Roerdalen worden tijdens een publieke bijeenkomst alle brieven in het bijzijn van alle aanwezigen geopend en de biedingen bekend gemaakt. Dat gebeurt ook bij de gronden die het Rijksvastgoedbedrijf ter verpachting aanbiedt. Echter, geven sommige boeren hier aan dat de methode een prijsopdrijvend effect heeft. ‘Met bieden kan dat inderdaad het geval zijn’, stelt Van Herten. ‘Bijvoorbeeld als varkenshouders bereid zijn verder te gaan voor grond die ze nodig hebben voor mestafzet. Dan gaat het om prijzen die akkerbouwers te hoog vinden. De gemeente Beesel hanteert weer een andere methode. Met een loting worden de prijzen niet opgedreven.’  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden