Pacht brengt meer op

Groeiend aantal boeren wordt belegger

27 Januari 2015 - Clarisse van der Woude - 4 reacties

Het aantal boeren dat stopt met ondernemen en ervoor kiest om de grond te verpachten groeit, want gronden in verpachte staat brengen meer op dan voorheen. Daarmee worden boeren beleggers, zo zei Arjan van der Waaij, voorzitter van de Vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed tijdens de presentatie van de marktcijfers 2014 van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dinsdag.

Brachten gronden bij pacht vroeger 40 tot 50 procent van de marktwaarde op, nu loopt dat op tot 80 procent. ‘Om die reden kiezen stoppende boeren er vaker voor om een deel van de grond te cashen en de rest te verpachten. Een aantrekkelijke optie, omdat het geld op de bank door de huidige lage rente niet rendeert. Bovendien profiteert hij ook nog eens van de gestegen pachtprijzen.’ De NVM ziet hierdoor en door de liberalisatie van de pacht een stijging van de pachtgronden en een verstoring van de transacties op de grondmarkt.

Kavelgrootte en kavelvorm worden belangrijker

Daarmee worden boeren beleggers. Naast de huidige lage rentestanden, is ook de prijshoudende stemming op de grondmarkt reden om te beleggen in landbouwgrond. ‘Het aantal boeren dat zo belegger wordt is groeiende, maar ook institutionele beleggers waaronder pensioenfondsen, verzekeraars en kerkelijke instanties zijn op de markt’, aldus Van der Waaij. In 2014 zag hij een toenemende vraag naar grond. Met name vanuit de grondgebonden bedrijven. In het noorden en oosten van het land stijgen de prijzen licht, in het zuiden en westen is er gemiddeld genomen sprake van een stabilisatie ten opzichte van vorig jaar.

‘In Flevoland en de Kop van Noord-Holland liggen de prijzen voor bouwland tussen de 70.000 en 80.000 euro per hectare. Percelen in de Noordoostpolder leveren soms minder dan 60.000 euro op, terwijl deze in Zuidelijk-Flevoland soms boven de 80.000 euro uitkomen. In dezelfde bandbreedte kost grasland in deze gebieden dat om te zetten is naar tulpenland.’ Ook ziet de NVM dat de kavelgrootte en -vorm aan belang wint. Goede grote kavels gaan relatief snel van de hand, vooral in het noorden. Voor kleine, incourante percelen is nauwelijks belangstelling. ‘Kleine stukjes worden nog wel eens verkocht aan de boer om de hoek, maar niet overal. Op de Veluwe lopen kleine stukjes erg moeilijk.’ De makelaarsvereniging verwacht dat de prijshoudende stemming op de grondmarkt in 2015 aanhoudt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
wisent 28 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/10861774/Groeiend-aantal-boeren-wordt-belegger]Groeiend aantal boeren wordt belegger[/url]
grondprijzen kunnen ook omlaag! Het kan zo zijn dat momenteel pacht meer opbrengt dan rente op de bank maar als de grondprijzen met 15% zakken dan sta je met verpachten wel op een flink verlies. PS
Jan 28 Januari 2015
En heeft de schrijver van dit (onzin) stukje nooit van rendementsheffing gehoord??
Die kun je in sommige gevallen amper goed en wel bekostigen van de verhuur!
peter 28 Januari 2015
vind het ook maar een slap stukje. Over het algemeen bekend dat het directe rendement van grond zeer laag is en zeer laag blijft. Zijn er genoeg andere investeringen waar het rendement veel hoger ligt.
arie.j 29 Januari 2015
Ik zie rare reacties iets wat gewoon een feit is.
Vermogensrendementsheffing moet je ook bij de zeer lage spaarrente betalen.
Grond is door de jaren heen een uitstekende belegging geweest.
Met uiteraard de nodige flinke schommelingen.
De zeer lage rente en een gestegen pachtprijs werkt nieuwe vraag en minder aanbod in de hand.
zuidoost 30 Januari 2015
Verwarrend van de heer van der Waaij. Alle pachtvormen gooit hij door elkaar wanneer hij spreekt over de 80 % van de marktwaarde.
Bij reguliere pachtvorm is dit niet aan de orde. De NVM moet zich schamen om op deze manier de prijs van regulier verpachte gronden
hoger te waarderen dan de 50 tot 60% norm die gangbaar is.
Waar komt de prijshoudende stemming vandaan, het is immers kommer en kwel in de gehele Nederlandse landbouw, NVM ben objectief en neutraal anders verlies je aanzien binnen de landbouw.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden