Uitspraak Raad van State

Luchtkwaliteit woning brengt bedrijf in knel

5 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Mogelijk vormen plattelandswoningen in de toekomst een belemmering voor de uitbreiding van landbouwbedrijven. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State woensdag over het bestemmingsplan 'Buitengebied 2011' van de gemeente Weert.

Op grond van de Wet milieubeheer moet bij besluiten de luchtkwaliteit in principe op alle plaatsen beoordeeld worden. Dat geldt niet bij een zogenoemde arbeidsplaats, maar wel voor een plattelandswoning als de bewoner geen binding heeft met het agrarische bedrijf.

Dit betekent dat als besluiten worden genomen die gevolgen kunnen hebben voor de luchtkwaliteit bij die plattelandswoning, rekening gehouden zal moeten worden met de luchtkwaliteitseisen. Daarmee kan de aanwezigheid van deze woning gevolgen hebben voor de ontwikkelingsmogelijkheden van het agrarische bedrijf.

Welke vaart dat loopt voor heel het land, kan de NVM nog niet inschatten. Arjan van der Waaij, voorzitter van de vakgroep agrarisch en landelijk vastgoed, hoopt dat de knelpunten meevallen. ‘Voor dit specifieke perceel heeft de uitspraak nadelig uitgepakt, maar of dat gevolgen voor heel Nederland heeft kan ik nog niet inschatten. Ik verwacht dat het hierbij blijft.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden