Wetenschappers luiden noodklok

Flevolandse boer zorgt slecht voor zijn grond

15 April 2015 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De kwaliteit van de landbouwgrond in Flevoland neemt structureel af. Dit komt doordat alle betrokkenen in de agrarische keten geen gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen om de hoogproductieve bodem van de provincie gaaf te houden. Onder meer de hoge pacht- en grondprijzen zijn hier debet aan.

Hoge pacht- en grondprijzen bedreigen kwaliteit van Flevolandse bodem

Dit blijkt uit een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV). Volgens de wetenschappers gaan de agrarische ondernemers door de veranderende marktomstandigheden niet meer zorgvuldig met de bodem om. Uit de praktijk blijkt dat steeds meer van de bodem wordt geëist. Zo leidt het liberaliseren van de pacht tot steeds kortere pachtperiodes, met hogere pacht- en grondprijzen. Dat noodzaakt agrarische ondernemers tot het telen van gewassen die financieel het meest aantrekkelijk zijn, aldus het RIDLV.

De intensivering van dergelijke teelten, de wetenschappers noemen hierbij peen en bloembollen, de inzet van zware machines en het oogsten in het natte seizoen zijn echter zeer schadelijk voor de bodemstructuur. Toevlucht nemen tot het diepploegen is geen oplossing voor een structurele bodemverbetering volgens de raad, omdat deze 'drastische ingreep maar één keer kan worden uitgevoerd.' De hoogproductieve bodem van Flevoland is dus in gevaar, constatereren de onderzoekers.

De RIDLV roept agrarische ondernemers, de industrie, handelspartijen, overheden en waterschappen op de handen ineen te slaan en te werken aan een integraal bodembeheer. Nu is volgens de raad sprake van 'georganiseerde onverantwoordelijkheid.' Zo kan de bodem volgens de samenstellers van het rapport ook op lange termijn alle functies blijven vullen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
rb 15 April 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10863125/Flevolandse-boer-zorgt-slecht-voor-zijn-grond]Flevolandse boer zorgt slecht voor zijn grond[/url]
de graai cultuur doet hier ook al zijn intrede ,alleen een crisis (grondprijs zeepbel )kan hier verandering in brengen.
Gerald 15 April 2015
In het geval van pacht is het niet, zoals de titel doet vermoeden "zijn" grond, maar andermans grond. Particuliere eigenaren zijn duurzamer met hun bezit bezig dan de staat, dan zie ik ook in de pachtvoorwaarden en termijnen hier in de buurt. Periode moet volgens mij bij 100% akkerbouw standaard minimaal 1 rotatie zijn!
Jan 15 April 2015
zie hier de vruchten van het ondernemerschap op de vrije markt en het achter elkaar aanhobbelen v.w.b. meer staal, groter, sneller en meer bling bling. want daar scoor je mee. niet dus.

effecten van investeren en goed behandelen van de bodem zie je niet, gaat langzaam, moeizaam en wordt al helemaal niet door de commercie aangeprezen.

onderzoek en onderwijs zien dit nog steeds te veel als een interessant onderwerp terwijl de gebaande wegen gevolgd blijven.
zo wordt glyfosaat (hoopvol na het verliezen van neonicotinoide preventie) vandaag weer als veilig aangemerkt, dus we gaan er mee door: een zelfstandige boerenbeslissing toch, want de wet staat het toe. vraag: wie zou het beter weten de wetgever of het boerenverstand?

ik las ergens dat bankiers hun geweten bij de wetgever hadden ondergebracht. alleen bankiers of ondernemers?
Leonardo-ll 15 April 2015
De staat wil het maximale voor pachtgrond, nu dan moet er ook het maximale uitgehaald toch. 'Duur'zaam krijgt daarmee toch wel een betrekkelijke betekenis.
Js 15 April 2015
Volgens mij maken de ondernemers zelf de grondprijs....
Een lage pachtprijs geeft geen enkele garantie voor goed bodembeheer....je bent als ondernemer verantwoordelijk voor goed bodembeheer en niemand anders
Ransuil 16 April 2015
Zet dan in het pachtcontract dat een pachter verplicht is aan veldleeuwerik mee moet doen. Dan heeft die club weer wat leden erbij. (bedoel ik cynisch)
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden