Ideeën blijken ongegrond

Onbeantwoorde vragen drijft pachter in het nauw

11 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Sharon Dijksma, staatssecretaris van landbouw, heeft tijdens het beantwoorden van kamervragen over het nieuwe pachtstelsel niet voor duidelijkheid kunnen zorgen. Daarmee raken pachtersorganisaties als de BLHB alleen maar meer gefrustreerd. Duidelijk is dat Dijksma de bestaande contracten op de schop wil hebben. Argumenten noemt ze echter niet.

Tijdens een recente vragenronde werd de Staatssecretaris van landbouw gevraagd vragen over het nieuwe pachtstelsel te beantwoorden tegenover de Tweede Kamer. De Bond van landpachters en eigen-grondgebruikers in Nederland (BLHB) zegt echter in een persbericht dat er niet veel duidelijkheid werd geschapen. Eerder liepen discussies over het nieuwe pachtstelsel al op niets uit.

Deskundigen willen de huidige contracten graag ongemoeid laten. Maar, Dijksma houdt voet bij stuk. Zij is van mening dat de huidige pachters onevenredig worden benadeeld wanneer niets wordt gedaan. Hoe die worden benadeeld blijft onduidelijk. Dijksma is niet bereidt hierop te antwoorden. Volgens BLHB is deze stelling feitelijk onjuist.

Partijen in veld moeten terug naar overlegtafel

De Staatssecretaris is van mening dat de huidige contracten tot een tweeslachtig systeem leiden. Dat is volgens haar onwenselijk. Waarom, dat is niet bekend. Het huidige systeem kent sinds 2007 tweeslachtigheid met aan de ene kant de reguliere pacht en aan de andere kant de liberale pacht. Het deelakkoord van Spelderholt maakt aan deze situatie geen einde. De Staatssecretaris wijst dit deelakkoord echter niet af.

Het op de schop zetten van de bestaande contracten is nu een doel geworden. Zelfs het continuatierecht van de bestaande krachten moet daar de klappen van opvangen. Dijksma meent: ‘Een vorm van overgangsrecht is noodzakelijk. Anders kan een reguliere overeenkomst decennia lang doorlopen van ouder op kind.’ Echter, het deelakkoord van Spelderholt heeft alleen betrekking op vrije prijzen voor nieuwe reguliere contracten. Meer niet, zo vindt de BLHB.

Dijksma heeft met haar antwoorden op de Kamervragen geen helderheid kunnen geven in de materie. Volgens BLHB is alleen duidelijk geworden dat kost wat kost de bestaande contracten in de ban moeten worden gedaan. De gevolgen hiervan gaat de Staatsecretaris uit de weg. Inhoudelijk wordt niet gesproken. De inhoud wordt overgelaten aan partijen in het veld en de initiatiefnemers van het deelakkoord. Zij moeten de punten overgangsrecht en prijstoetsing wegnemen. Volgens BLHB omdat het departement daar zelf geen idee over heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
henk 11 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/10863581/Onbeantwoorde-vragen-drijft-pachter-in-het-nauw]Onbeantwoorde vragen drijft pachter in het nauw[/url]
Deze minister heeft duidelijk te weinig kennis van zake voor een zwaar dossier als pacht. Misschien geldt dit wel voor het hele ministerie. Ook eigen belang van overheid als grootste verpachter van Nederland speelt natuurlijk een rol. Korte termijn gewin is de overheid natuurlijk ten voeten uit.
Flevo Uitje 11 Mei 2015
Niet iedereen realiseert het zich misschien maar pacht ligt voor veel bedrijven aan de basis van hun complete bedrijfsvoering. Zie veel collega's die in het nauw worden gedreven en verplicht foute keuzes moeten maken. Tijd dat we over de lange termijn gaan nadenken
Farmer 15 Mei 2015
Het is wel duidelijk wie hier de grootste verpachter is. Verstrengelde belangen.
Henk 17 Mei 2015
Taalfouten!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden