Pachtnormen 2015

Veehouders en telers gaan fors meer pacht betalen

19 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Pachters gaan in 2015 flink wat meer betalen voor hun grond dan vorig jaar. De stijging in de pachtprijsgebieden die per 1 juli ingaan loopt uiteen tussen de 9 en 25 procent. Dat is vastgesteld in de nieuwe pachtnormen voor akkerbouw- en grasland, tuinland, agrarische gebouwen en agrarische woningen.

De IJsselmeerpolders, het Centraal Veehouderijgebied en Waterland en Droogmakerijen krijgen de grootste stijging voor de kiezen. De drie kunnen een prijsstijging van 25 procent tegemoet zien. Westelijk Holland zit daar met 22 procent iets onder, evenals Zuidwest-Brabant met 21 procent en het Oostelijk veehouderijgebied en de Veenkoloniën en Oldambt met 20 procent.

1174

euro

gaan boeren in Flevoland betalen

Daarmee krijgen zowel veehouderij- als akkerbouwbedrijven met een forse prijsstijging te maken. De hogere pachtnormen zijn het resultaat van het wegvallen van een matig jaar (2008) en het opnemen van een goed jaar (2013) in de berekeningen, zo meldt staatssecretaris Dijksma in de brief aan de Tweede Kamer. Zowel in de melkveehouderij als in de akkerbouw zijn in 2013 goede bedrijfsresultaten geboekt.

Concreet betekent het dat boeren in de IJsselmeelpolders het meest gaan betalen; namelijk 1.174 euro per hectare. Vorig jaar was dat nog 941 euro. De nieuwe pachtprijs zit fors boven de overige gebieden in Nederland. Zuid-Limburg komt direct na Flevoland met 935 euro; 9 procent meer dan in 2014 en daarmee de kleinste stijger van allemaal. Er zijn geen gebieden dit jaar die omlaag gaan in prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Op eigen kracht 20 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/10863776/Veehouders-en-telers-gaan-fors-meer-pacht-betalen]Veehouders en telers gaan fors meer pacht betalen[/url]
Ik vind het zo overdreven. Stelt toch niks voor die pacht.
Ik woon in Flevoland en als ze 1174 voor een ha moeten betalen dan is dat peanuts! Volgend jaar telt 2014/2015 mee en dan zakt het weer onder de 1000 euro en dan is iedereen weer blij.

De RVOB pacht boeren moeten zich diep schamen als ze mopperen over hun gesubsidieerde pachtnorm.

Ik vind de beschermde pacht een lachertje en pure subsidie. Mijn ouders hebben geen boerderij en in de familie is geen landbouwgrond aanwezig. Ik heb de mas en has gedaan en ben 7 jaar geleden voor mezelf begonnen door land te huren.
Op dit moment teel ik 41 ha aardappelen waarvan 33 pootgoed , 26 ha zaaiuien en 8 ha tweedejaars plantuien. 4 Jaar geleden een boerenerf met schuren gekocht, met sorteerinstallatie en bewaring voor pootgoed en uien. Ik doe alles zelf met eigen GOEDKOPE mechanisatie. Sinds twee jaar heb ik een 20 ha voor de geliberaliseerde pacht, ben er hartstikke blij mee! Mijn doelstelling is en blijft om een stuk eigen grond te verwerven. Ik zal u zeggen dat gaat mij lukken ook, want ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe! dat is mijn motto!

Wat mij opvalt bij mijn verhuurders is dat ze het me echt gunnen om hun land te huren. Ik betaal netjes en communiceer heel goed met ze wat ze wel en niet willen. De ene wil zo min mogelijk betrokken zijn en op tijd zn geld. Ik heb ook verhuurders die echt met je meeleven en het erg leuk vinden als ik ze betrek bij de teelt of informeer hoe het gaat.
Ik huur uienland al een paar jaar bij een mevrouw die het fantastisch vindt om in de uien onkruid te stippen of hakken.

Ik heb veel gesprekken gehad met RVOB helaas niet het resultaat wat ik wilde. Men kiest en dat begrijp ik voor de liberale pacht.

Dat de grondprijzen zo hoog zijn is geen enkel probleem, goed juist! Sterke ondernemers kunnen kopen en de zwakke niet. Dit betekent niet dat dit per definitie ook de grote bedrijven zijn. Bij elk bedrijf is een limiet van maximale haalbaarheid en financiering.

Ik hoop dat mevr Dijksma zsm dit pacht beleid stopt en omzet in een carrière pacht, zodat elke jonge agrarische ondernemer die het wil en kan een eerlijke kans krijgt om boer te worden.
piet 20 Mei 2015
nou nou
bas 21 Mei 2015
Poeh poeh goed bezig ha ha
Pieper 21 Mei 2015
Misschien moet je je toch nog maar eens goed gaan verdiepen in de materie pacht en de veranderingen die er op stapel staan, dan praat je wel anders.
erik 21 Mei 2015
goed gedaan Op eigen Kracht, maar ga op je grond ook maar eens laagsalderende vruchtwisselingsgewassen telen voor die prijs.
Je moet het hele plaatje kennen.
Je hebt ook 7 mooie jaren meegemaakt, hoge pootgoedprijzen en goede uienprijzen. Ik wil je over een jaar nog wel eens horen
BLHB 23 Mei 2015
Het systeem is gebaseerd op de grondbeloning in de jaren 2009- 2013, daarvan waren alleen 2009 (akkerbouw en veehouderij) en 2011 (akkerbouw)slechte jaren. 2013 was ook slecht voor die akkerbouwers die niet tijdig hun consumptie-aardappelen verkocht hebben (kennelijk zaten daar geen LEI-bedrijven bij). Volgens art. 327 lid 2 dienen de pachtprijzen in een redelijke verhouding te staan tot de bedrijfsuitkomsten bij een behoorlijke bedrijfsvoering. De vraag die overblijft is of dit een redelijke verhouding is. In het juninummer van de Landpachter de reaktie van de BLHB. Wordt lid/abonnee zie www.blhb.nl Voor slechts 80 euro per jaar, een fractie van de pachtprijs.
Frank 23 Mei 2015
Prima gedaan op eigen kracht! Toont goed ondernemerschap aan. De huidige Pachtwet is anno 2015 niet meer van deze tijd. Vrij ondernemerschap hoeft niet meer vanwege Overheidswege 'gedwongen' gesubsidieerd te worden door pachtprijs vaststelling. In andere bedrijfssectoren gebeurd dit ook niet.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden