Tempo niet vol te houden

Waarde landbouwgrond Canada hard gestegen

23 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

De prijs van landbouwgrond in Canada is in 2014 met 13 procent gestegen. Aanjager van de groei zijn de sterke prijzen voor vee en de wereldwijde vraag naar gewassen die het inkomen van de boeren opdreef, zo schrijft The Globe and Mail.

De groeiende mondiale vraag naar vlees en diervoeders in combinatie met onvoorspelbare weerpatronen die op sommige plekken op de wereld oogsten beschadigden, hebben Canadese landbouwbedrijven juist rendabeler gemaakt. Waar klimaatverandering de natte en droge periodes in teeltgebieden  intensiveert, verwacht Canada dat het nattere en warmere weer de opbrengsten juist een boost geeft.

Lage financierings- kosten gebruikt voor verbeteringen

Telers krijgen meer voor een gewassen en telen ook meer waardevolle gewassen zoals maïs en sojabonen. De prijzen voor runderen en varkens tikten records aan nu het dieraantal niet meer in gelijke tred loopt als de vraag naar vlees.

Dit heeft het totale landbouwinkomen van 6 miljard dollar in 2005 doen laten stijgen naar 12,5 miljard dollar in 2014. Boeren hebben de lage financieringskosten gebruikt voor het verbeteren van de productiviteit met betere machines, technologie en teeltmethodes. Het is boeren gelukt op dezelfde oppervlakte land veel meer te produceren en dat is zichtbaar in de prijzen voor landbouwgrond.

De grondwaarde zit sinds 2011 in een stijgende lijn en piekte op 16 procent in 2013. Het tempo is niet vol te houden en zal worden getemperd door lagere gewasprijzen en stijgende rentestanden. Het gemiddelde Canadese landbouwbedrijf had in 2012 een netto-inkomen van 90.000 dollar. In 2008 was dat nog 71.000 dollar. Pluimveebedrijven waren het meest winstgevend met 166.000 dollar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden