Flinke toename in tien jaar

Prijs reguliere pacht kruipt naar vrije pacht toe

30 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse pachtprijs van pachtovereenkomsten met prijsbeheersing is vanaf 2006 met ruim 40 procent gestegen tot gemiddeld ongeveer 600 euro per ha in 2013. De prijs van de ‘vrije’ contracten nam toe met 30 procent tot 760 euro per ha. Door de iets sterkere prijsstijging van de pacht met prijsbeheersing is het verschil in prijsniveau tussen beide gedaald van 40 tot 30 procent, zo meldt het LEI in haar landbouweconomisch bericht.

30

procent

is vrije pachtprijs in 10 jaar tijd gestegen

Tot de pachtvormen zonder prijsbeheersing, oftewel waar de pachter en verpachter zelf de prijs bepalen, be­horen volgens het LEI ook de mondelinge (zwarte pacht) en schriftelijke overeenkomsten die niet zijn geregistreerd door de grondkamer (grijze pacht). Ook teeltpacht valt onder de pachtvormen zonder prijsbeheersing. De prijs van deze pachtvorm ligt tussen de 1.500 en 2.000 euro per ha, aldus het LEI.

Het totale pachtareaal, inclusief zwarte en grijze pacht, is in 2014 met ongeveer 9.500 ha afgenomen tot 732.000 ha. Dat komt neer op een daling van 1,3 procent. Dat heeft in hoofdzaak te maken met de voortdurende vermindering van het areaal reguliere pacht. De kortlopende liberale pacht (ingevoerd in 2007) heeft in korte tijd een behoorlijk aandeel (9 procent) in de pachtmarkt opgebouwd. Het aandeel van de pacht met prijsbeheersing is  geslonken van 48 procent in 2008 tot 43 procent in 2014.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden