Zorgen om investeerders GB

Geef landbouwgrond terug aan de boeren

8 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Weinig Europese landen kennen zo’n bijzonder web van landeigenaren als Groot-Brittannië. Gronden worden vaak generatie op generatie doorgegeven in families. Pachters staan machteloos. Een bijkomend nadeel is de enorme run op land door investeerders. Zo is op het Europese eiland veel ‘slapende’ grond ontstaan. Percelen die nu nog worden beboerd, maar die op de nominatie staan bebouwd te worden. Nieuwe regels moeten daar verandering in brengen maar, de Britse grondmarkt is aartsconservatief.

277

procent

is de grondprijs in Engeland gestegen in 10 jaar tijd

Negentig jaar geleden hebben Engeland en Wales getracht alle landeigenaren in kaart te brengen. Echter, nog steeds heeft 15 procent van alle grond in Engeland en Wales geen geregistreerde eigenaar. Volgens sommige zit daar meer achter en worden eigenaren bewust in de schaduw gehouden.

De Britse grondmarkt ondergaat een turbulente tijd. In tien jaar tijd zijn de gemiddelde prijzen met maarliefst 277 procent toegenomen. Ter vergelijking; in hartje Londen is de prijs van vastgoed in diezelfde periode met 127 procent toegenomen. Dat blijkt uit een rapportage van makelaarskantoor Savills, schrijft The Guardian.

De Britse grondprijzen worden gestuwd door een enorme vraag. Niet alleen van agrarische ondernemers zelf, maar vooral van investeerders. De economische crisis heeft ervoor gezorgd dat zij zoveel mogelijk hectares bij elkaar willen sprokkelen. Jaarlijks komt ruim 60.000 hectare grond op de Britse grondmarkt. Vier vijfde minder dan vier decennia terug het geval was. Het beperkte aanbod stuwt de prijzen omhoog. Dit getal neemt de ‘schaduwmarkt’ van niet-geregistreerde grondeigenaren niet in rekening.

Hoeveel slapende grond reeds gereserveerd is voor bebouwing is onbekend

Veel investeerders hopen flinke winst te kunnen maken door uiteindelijk landbouwgrond voor de ontwikkeling van vastgoed te kunnen verkopen. De waarde neemt dan met factor 250 toe. Zo wordt gedacht dat grote hoeveelheden grond reeds gereserveerd zijn voor bebouwing. Om hoeveel hectare het precies gaat is onbekend. Geluiden gaan op om daar duidelijkheid in te scheppen. Grondeigenaren genieten daarnaast van veel belastingvoordeel. Zo kun je grond zonder erfbelasting aan de volgende generatie doorgeven. Investeren in grond is een zekere zet. De ‘slapende’ grond wordt ondertussen voor korte termijn op contract verhuurd. Loopt dat stuk, dan kan de eigenaar zich altijd zonder verlies terugtrekken.

In Schotland gaan al langer geluiden op om duidelijkheid te scheppen in de grondmarkt. Het land moet terug worden gegeven aan de boeren. In Schotland is 83 procent van alle grond in particuliere handen. De helft daarvan wordt door 'slechts' 432 personen beheerd, zo wordt geschat. Landgoederen worden generaties doorgegeven. Pachters maken geen kans hier ooit een deel van over te kunnen nemen. Het landgoed wordt ondertussen vooral gebruikt voor de jacht. En dat terwijl aan landbouwgrond een nijpend tekort heerst. De Schotse overheid aast daarom op een hervorming op dit gebied, zodat landbouwgrond eerlijker wordt verdeeld. Lukt dat, dan kan een dergelijk initiatief ook de Engelse grondmarkt weleens gaan veranderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden