Grondprijzen tot een ton

Vraag naar gebouwen in akkerbouw tanende

28 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Er is veel belangstelling voor akkerbouwgrond met een hoge opbrengst per hectare. De over het algemeen goede bedrijfs-resultaten zijn daarvan de reden, stelt de makelaarsvereniging NVM het Visiebericht Agrarisch & Landelijk Vastgoed over 2015.

Door de over het algemeen goede bedrijfsresultaten is er veel belangstelling voor akkerbouwgrond met een hoge opbrengst per hectare. De prijs van akkerbouwgrond blijft stijgen in de voornaamste akkerbouwgebieden in Zuidwest-, Midden- en Noordoost-Nederland. De gemiddelde prijs van akkerbouwgrond bedraagt nu 58.000 euro per hectare.

Gering aanbod zorgt ervoor dat grond goed aan de prijs blijft

Het relatief geringe aanbod zorgt ervoor dat de grond goed aan de prijs blijft. In West Brabant en Zeeuws Vlaanderen lopen de prijzen van akkerbouwgrond soms op tot wel 100.000 euro per hectare, vergelijkbaar met prijsniveaus in Flevoland. In het noorden van het land liggen de grondprijzen per hectare over het algemeen het laagst.

De schaalvergroting in de akkerbouw zet door. De interesse in opstallen is daarentegen veel minder. Het aantal verkopen van gebouwen in de akkerbouwsector is gedaald, evenals de transactieprijzen van het vastgoed. In 2015 vonden er 11 transacties van akkerbouwbedrijven plaats, het jaar ervoor waren dat er 17. Ook werden er minder bedrijven aangeboden; namelijk 25 tegenover 29 in 2014.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Tiny 28 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10867911/Vraag-naar-gebouwen-in-akkerbouw-tanende-]Vraag naar gebouwen in akkerbouw tanende[/url]
Ik snap niet waar we over praten grond prijzen van €100000 en prijzen van tarwe en mais van €0,14 per kg en prijzen van aardappelen en uien van net aan de kost prijs, waar zijn we mee bezig.
Is snap het niet meer 28 Januari 2016
Volgens mij zijn we bezig een grote bubbel te creëren. Veel aankopen worden gefinancierd door de lage rente. Wanneer de rente in de toekomst omhoog gaat (wat ongetwijfeld een keer gaat komen) en de productprijzen niet stijgen knapt de bubbel en overtreft het grondaanbod de vraag en zal de prijs onherroepelijk zakken. Immers de dan potentiele kopers lopen tegen hetzelfde renteprobleem aan wat de dure kopers van nu dan de nek omdraaid.
Abonnee
rabo 28 Januari 2016
ben benieuwd of gelijk krijgt. Maar........grond is nog altijd te duur geweest.
Abonnee
kraai 28 Januari 2016
Die bubbel is de laatste 25 jaar nog geen keer geknapt. Groei is voor je kostprijs van groot belang.
Theo 28 Januari 2016
Dat groei belangrijk is voor je kostprijs ontwikkeling is wel duidelijk. Maar als er door de schaalvergroting meer van een bepaald product op de markt komt, dan schiet je in je eigen voet. Bij een te grote productie daalt de opbrengstprijs harder dan je kostprijs. Waardoor je er niks mee op schiet. Als je de enige bent die het doet is er niet zo'n groot gevaar, maar meestal ben je niet de enige. Groei is goed, maar de markt moet het wel kunnen opnemen.
pierlala 28 Januari 2016
Op naar de 125000 moet kunne
wie weet 28 Januari 2016
Voor 125 heb ik er 50 aan een stuk te koop in oost zwlv.
1op 6 aardappelen en 1 op 6 uien de afgelopen 25 jaar.

nog jaar of 5 wachten en het kan misschien .... of niet we gaan het beleven
Abonnee
Piet 28 Januari 2016
Als de rente omhoog gaat dan knapt de bubbel!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden