Leegloop platteland

China reserveert forse lap grond voor landbouw

29 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Als poging om de landbouw te hervormen zet China aan tot modernisering van de landbouw. Ook worden er miljoenen hectares grond gereserveerd voor de landbouw. Nu loopt het platteland leeg en die trend hoopt China zo tot staan te brengen.   

De zorgen om de Chinese landbouw  vormen belangrijke vraagstukken in het Aziatische land, zo meldt het Chinese rapport ‘Number One Central Document’ wat deze week is verschenen. In dit rapport worden maatregelen weergegeven die ingaan op structurele problemen in de Chinese landbouw

53

miljoen

hectare bestemd voor landbouw

De maatregelen uit het rapport zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de producten. Ook is er expliciet aandacht voor het overaanbod, waardoor de inkomsten van de Chinese boeren onder druk staan. Zo dient de productie van Chinese producten meer afgestemd te worden op buitenlandse afzetmarkten. Boeren moeten de productie meer gaan afstemmen op vraag vanuit andere continententen, dit om de vraag en aanbod balans te herstellen.

De afgelopen jaren is de productie in China alleen maar toegenomen, zo steeg de graanproductie met 2,4 procent tot 621 miljoen ton in 2015, het 12e opeenvolgende jaar van groei.

Ondanks dat de inkomenspositie van de Chinese boeren in 2015 met ruim 8 procent groeide, zijn er nog steeds grote verschillen met de stedelijke inwoners. Zo verdienen boeren ongeveer een derde van wat de inwoners in de Chinese steden verdienen. Ook vorig jaar trokken ruim 168 miljoen boeren richting de Chinese steden. Vanwege het beperkte perspectief op het Chinese platteland is deze trend al jaren zichtbaar. Deze massale verstedelijking wordt dan ook gezien als een zorgelijke ontwikkeling.

Om de problemen op het Chinese platteland aan te pakken worden er een aantal hervormingen doorgevoerd. Zo wordt er in de periode tot 2020 ten minste 53 miljoen hectare vrijgemaakt voor hoogwaardige landbouwgrond. Met dit vrijgemaakte areaal wordt geprobeerd efficiënt te produceren om stabiele rendementen te garanderen. Ook wordt het kennisniveau van boeren opgekrikt middels trainingen.

Al deze maatregelen, gecombineerd met technologische investeringen, moeten de Chinese landbouw weer concurrerend en renderend maken, waardoor ook jonge Chinese boeren voorruit kunnen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bambam 29 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10867944/China-gaat-forse-lap-grond-voor-landbouw-reserveren-]China gaat forse lap grond voor landbouw reserveren[/url]
A. China blijft doorgaan om zelfstandig te worden.
B. Nederland en andere landen hebben hetzelfde probleem. Boer is een uitstervend ras.
leo 2 Februari 2016
spannend!!!! is 440 4kantemeter per chinees
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden