Vergunningen lopen terug

Boeren hebben veel minder zin om te bouwen

29 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Nederlandse agrarische ondernemers hebben vorig jaar flink minder zin gehad om te investeren in schuren of stallen. Het aantal verstrekte bouwvergunningen is in 2015 met 23,6 procent tot 993 vergunningen, zo blijkt uit cijfers van CBS.

Hiermee komt het aantal bouwvergunningen voor het eerste sinds geruime tijd onder het aantal van duizend. Ter vergelijking: vijf jaar geleden lag het aantal verstrekte vergunningen voor schuren en stallen nog op 1.750 stuks. De 993 bouwvergunningen vertegenwoordigen afgelopen jaar een nieuwbouwwaarde van 330 miljoen euro. Dit is ruim 24 procent minder dan in 2014.

24

procent

daalt aantal bouwvergunningen voor stallen en schuren in 2015

De investeringsdrang in de agrarische sector loopt altijd analoog aan de rentabiliteit en ook gunstige marktprijzen. In sectoren als de varkenshouderij is de situatie echter al geruime tijd precair, terwijl ook de marges in de melkveehouderij door de lage melkprijzen onder druk staan. Daarbij hebben de laatste jaren veel melkveebedrijven reeds uitgebreid met bijvoorbeeld investeringen in nieuwe stallen. In de akkerbouw vielen de resultaten het afgelopen jaar eveneens niet mee.

De vergunningen voor stallen en schuren die vorig jaar zijn afgegeven, vertegenwoordigen een inhoud van ruim 10,2 miljoen kuub, 21 procent minder dan in 2014. Qua oppervlakte beslaan de nieuwbouwplannen het afgelopen jaar ruim 1,66 miljoen vierkante meter, een afname van 20,4 procent ten opzichte van de oppervlakte in 2014. 

In de glastuinbouw zijn overigens vorig jaar weer meer vergunningen aangevraagd met 40 stuks. Dit is een plus van 15 procent ten opzichte van 2014. Deze vertegenwoordigen een nieuwbouwwaarde van 24 miljoen euro, een plus van liefst 71 procent in vergelijking met 2014.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
geert 29 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10868465/Boeren-hebben-veel-minder-zin-om-te-bouwen]Boeren hebben veel minder zin om te bouwen[/url]
melkveehouders zijn beduidend minder optimistisch, een aantal melkveehouders stijgt het water tot aan de lippen,zijn te laat met het betalen van de loonwerker ,mechanisatiebedrijf en veevoerleverancier,die kunnen er over meepraten. Het zijn ook moeilijke tijden ,ook voor de leveranciers van diensten!
geert 1 Maart 2016
veel nieuwe stallen zijn nu al te groot voor het aantal fosfaatrechten dat de boer nog moet krijgen
Snap niet 1 Maart 2016
Eigen schuld dikke bult, dit zag iedereen toch aankomen. Zo kortzichtig die melkveehouderij, achter de markt aan te boeren. Totaal niet gewend om in een vrije markt te opereren. Wij bietentelers gaan toch ook niet massaal rooiers en land kopen om straks meer bieten te kunnen telen?
toch wel 1 Maart 2016
Snap niet schreef:
Eigen schuld dikke bult, dit zag iedereen toch aankomen. Zo kortzichtig die melkveehouderij, achter de markt aan te boeren. Totaal niet gewend om in een vrije markt te opereren. Wij bietentelers gaan toch ook niet massaal rooiers en land kopen om straks meer bieten te kunnen telen?


Maar als ze de kans krijgen. ...............
boelie 2 Maart 2016
Er wordt nog steeds gebouwd dus de boodschap word nog steeds niet begrepen.Waar zijn de voormannen die het allemaal zo goed wisten.Grote markten als China en Rusland zijn weg en komen ook niet meer terug ze zijn hard bezig om zelfvoorzienend te worden.Waarom trapt de zuivelindustrie niet zelf op de rem,en als er nog wel markten zijn waarom wordt er dan niets meegedaan.Dit wordt een regelrechte ramp de poeder en boterbergen zullen nog jaren de melkprijs drukken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden