Peiling agrarische grondmarkt

Run op landbouwgrond door grondgebondenheid?

2 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

Voor 15 mei moeten melkveehouders voldoen aan de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) grondgebondenheid. Betekent dit nu ook een run op landbouwgrond? Boerenbusiness peilt hoe de agrarische grondhandel er in de verschillende windrichtingen van Nederland voor staat.

In Noord-Nederland merken makelaars niet dat er specifiek meer vraag is dan anders in het voorjaar. Het aanbod is over het algemeen niet ruim, en de percelen die beschikbaar zijn worden vlot verkocht. Volgens Jan Krol, directeur van Schelhaas Makelaardij uit Hoogeveen, is het in deze tijd met lage rentes niet lonend voor aanbieders om percelen in de verkoop te doen. 'Het is voor grondbezitters veel interessanter om percelen te verhuren of te verpachten’, aldus Krol. De percelen die verkocht worden in Noord-Nederland gaan gemiddeld weg tussen de 50.000 en 60.000 euro per hectare.

In potentie kan er in Noord-Nederland wel behoorlijk wat grond gaan loskomen. Volgens makelaar Krol denken ook vijftigers al aan stoppen als de zuivelmarkt aanhoudend slecht blijft. De combinatie grondverkoop en de verkoop van fosfaatrechten kon weleens een interessante optie zijn voor deze groep.   

In Groningen gaan de percelen tussen 50.000 en 60.000 euro per hectare 

In de Achterhoek rondom Aalten (Oost-Nederland) kenmerkte de markt zich de laatste jaren door een constante vraag. Volgens Gerrit Vervelde, makelaar bij Enning Makelaardij in Winterswijk, is de vraag onder melkveehouders de laatste weken juist wat teruggelopen, omdat zij wat onzekerder zijn geworden. ‘Deze regio is ook niet heel erg interessant om ruimte te creëren voor grondgebondenheid, omdat de regelgeving hier als een lappendeken over het gebied heen hangt.’ De spreidingbreedte in prijs is dan ook groot en ligt volgens Enning tussen de 40.000 en 75.000 euro per hectare.  

Verderop in Twente is het verkrijgen van grond ook niet eenvoudig. ‘De vraag onder melkveehouders is er, maar het vinden een goed perceel is een tweede’, aldus Jan Krol. ‘De bulk percelen gaan tussen de 60.000 en de 70.000 euro per hectare en zijn vooral afkomstig van melkveehouders die al wat langer geleden zijn gestopt.’

In het zuiden van Nederland ligt de grond ook niet voor het oprapen. Makelaars-kantoor Adriaan van den Heuvel uit Helmond spreekt van een stabiele markt die zeker niet ruim is. Maar dit heeft volgens de makelaar ook te maken met het groeiseizoen wat op komst is. Volgens het bureau kunnen de prijzen sterk fluctueren, maar in Brabant worden de percelen ruim boven de 50.000 euro verhandeld.

In het westen van Nederland, nabij de Randstad, worden relatief weinig transacties gedaan. Volgens makelaar C. Bellaar uit Ouderkerk aan de Amstel is er zeer weinig handel, waardoor actuele prijzen niet aan te geven zijn. ‘Mogelijk houden melkveehouders hun geld vast om in de komende jaren te kunnen investeren in fosfaatrechten. Echter, elke situatie is weer apart dus het is lastig om een eenduidige strategie voor te schrijven.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
schoenmakers1 3 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10869032/Run-op-landbouwgrond-door-grondgebondenheid?]Run op landbouwgrond door grondgebondenheid?[/url]
neem aub contact met mij op van den heuvel, voor ruim 5 euro ben ik zeer geïnteresseerd in een courant perceel
Jos 3 April 2016
@ schoenmakers1 die 5 euro dat is om te lachen zeker? De standaardprijs staat hier op 10 euro
Breton 3 April 2016
Voor die prijzen kun je hier in Frankrijk 10 keer of meer Hectares voor terug kopen . Hier hoef je geen dure fosfaat rechten te kopen .
schoenmakers1 3 April 2016
staat er toch echt jos, ruim boven de 5 euro, ik ga er dan van uit dat men dan toch ook meent ruimer onder de 6
sjappie 3 April 2016
Ik denk dat je verder moet kijken. Als er in Frankrijk goedkoper gemelkt kan worden, terwijl ze daar ook klagen. Dan neem ik aan dat schoenmakers 1 interesse heeft in een moestuin.
Tukker 4 April 2016
wat een belachelijk stuk. Grens Twente/Achterhoek = € 70.000.
Twente langs de Duitse grens = € 100.000
kijk maar op de site van het kadaster
inschrijving provincie Gelderland 1-jarige pacht, Achterhoek € 1.800 met uitschieters tot ruim boven de € 2.000 voor oncourante stukken!
Ard Eshuis 4 April 2016
Tja, hier meldt er ook nog iemand nog genoeg grond te kunnen kopen voor 45.000, maar dat er weinig kopers zijn.... Normaal ligt hier (OV) prijs ook rond 50-60K
albertos 4 April 2016
heb net vorige week grond gekocht voor ruim onder de 50000 goede grond in salland 1 blok van 12 ha
Breton 4 April 2016
Wij zijn bezig om stal en land van de buren te kopen voor 5000,00 Euro per Ha .
xx 5 April 2016
Dit is toch wel een trendbreuk. In Limburg wordt 7 euro geboden terwijl in Brabant de prijs maar ruim 5 euro is.
@@ 9 April 2016
Noord nederland ; ruim bedrijf met gebouwen kan van 56 tot ??? HA worden uit gebreid vraag prijs N o t k
melkveehouder uit Grunn 10 April 2016
beste heer Krol; wij bieden aan ca. 90 ha voor 58.000 euro kk en zonder makelaars courtage, geef uw tel. nr. maar even door
Gerard 29 Maart 2017
Hallo Breton,
Ik zou graag met jou in contact willen komen.
Kun je een mail sturen aan ghr@schillebree.nl?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden