Peiling agrarische pachtmarkt

Grondhonger melkers te stillen met pacht?

22 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De deadline van 15 mei nadert. Dan moet de Gecombineerde opgave de deur uit zijn en komt vast te staan hoeveel fosfaatgebruiksruimte een melkveebedrijf tot zijn beschikking krijgt. Grondaankoop is door de lage melkprijs lastig, maar hoe staat het met de pacht. Boerenbusiness neemt de pachtmarkt onder de loep en onderzoekt of dit wellicht nog een goed alternatief kan zijn.        

Ger Diffens, hoofd beheer van Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB), kan niet merken dat er extra vraag is onder melkveehouders. ‘De vraag onder agrarische ondernemers is er altijd, maar dat melkveehouders nu extra interesse tonen kan ik niet zeggen. Het valt sowieso niet mee om aan grond te komen, omdat het aanbod praktisch nihil is.’

Diffens signaleert een grote spreidingsbreedte qua prijzen tussen de verschillende gebieden in Nederland. Zo beginnen de inschrijvingen in de Flevopolder bijvoorbeeld tussen de 2.200 en 2.400 euro, maar deze bedragen zijn waarschijnlijk niet representatief voor andere delen in Nederland.

In tegenstelling tot het RVOB ziet Arnold Michielsen, van LTO Nederland, juist veel vraag. Hij durft zelfs te stellen dat in feite de hele agrarische sector grondhonger heeft, alleen aanbod is er bijna niet. ‘Ook melkveehouders hebben extra behoefte aan grond, maar het grote probleem in deze sector is de financiële positie oftewel de kas.’  Volgens Michielsen zijn bedragen tussen de 2.000 en 3.000 euro per hectare voor akkerbouwgrond heel gangbaar, maar het lijkt hem niet waarschijnlijk dat deze bedragen ook voor grasland worden geboden. 

Melkveehouders uit Twente verleggen de blik naar andere delen in Nederland 

De uitspraken van Michielsen vinden steun bij Van Lanschot Nannenga Naus, wat verbonden is aan pachtonline.nl. Marten Korfage, rentmeester bij Van Lanschot Nannenga Naus, laat weten dat er heel veel vraag leeft, maar dat het aanbod gering is. ‘De gronddruk onder melkveehouders, vanwege de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) grondgebondenheid, heeft zeker invloed op de markt, alleen is de financiering lang niet altijd rond te krijgen. Het pachten van percelen is dan ook een goed alternatief om toch aan grond te kunnen komen.’

Over het aanbod zegt de rentmeester dat deze vooral in de regio Twente erg krap is. 'Daarom wijken melkveehouders uit Twente uit naar andere delen in Nederland. Volgende week wordt er bijvoorbeeld grond verpacht richting het noorden van Nederland, nabij Hoogeveen, en ik verwacht dat daar zeker interesse is vanuit Twente.’

Fors aan de maat zijn volgens Korfage de prijzen alweer twee jaar. Hij kan echter niet merken dat de grondplicht de prijzen extra opstuwen. De prijzen variëren vandaag de dag voor graslandpercelen van 800 euro aan de onderkant tot ruim 2.000 euro voor akkerbouwpercelen in Flevoland en Zeeland. Mochten melkveehouders nog voor 15 mei grondzaken willen doen dan is dit nog steeds mogelijk. ‘Al is dan absoluut haast geboden’, besluit Korfage.

In Noord Nederland is onlangs nog een stopper door 4 boeren weggekocht

Arie Schep van Schepmakelaardij in Schoonhoven laat weten dat transacties worden gedaan van 1.000 tot circa 1.400 euro per hectare. Net als in de rest van Nederland kan het westen melkveehouders niet voorzien van extra grond. ‘Ik heb gehoord dan in Noord-Nederland zeer recent nog een stoppende boer is weggekocht door 4 ondernemers, dus wellicht is daar nog wat mogelijk.’ Schep geeft aan dat melkveehouders in theorie nog kunnen wachten tot 15 mei. ‘Als op die dag de contracten maar in orde zijn dan kunnen percelen alsnog worden ingetekend.’ Voor zover Schep kan inschatten, bieden stoppende boeren ongeveer de enige optie om nog tot zaken te komen.  

In de provincie Gelderland vormen 20 biedingen voor een pachtperceel geen uitzondering. 'Er is flinke druk en daardoor stijgen de prijzen', aldus Hilda Duiven van pachtgrond.nu. De percelen variëren in grote zo tussen de 1 en 15 hectare en er zijn percelen bij die voor circa 2.000 euro worden verpacht. 

Waar in de wandelgangen wordt gesproken over de beschikbaarheid van grond in het noorden van Nederland, blijkt dit niet voor Noord-Holland te gelden. Hans Hendriks van Hendriks agrarische makelaardij schetst een zeer beperkt aanbod in Noord-Holland. Half april is er toevallig een perceel beschikbaar. ‘Het ziet er naar uit dat dit perceel grasland tegen circa 1.000 euro verpacht gaat worden. Maar in de regel is het moeilijk om aan grond te komen.’ Dit wordt nog eens gestimuleerd doordat melkveehouders minder happig zijn om hun percelen te verhuren aan bijvoorbeeld bollentelers en dit drijft vervolgens de vraag weer op.

Ter afsluiting laat Erwin Huiting, van makelaarskantoor Huitingschoon weten dat in regio Noord, nabij Assen, het ook moeilijk is om aan grond te komen. ‘De vraag naar pachtgrond is er altijd, maar ik kan niet direct merken dat melkveehouders extra grondhonger hebben. Wel zijn in onze regio met name akkerbouwers en bloementelers op zoek naar grond en dat maakt het voor melkveehouders dubbel zo lastig.’ Volgens de agrarisch makelaar schommelen de prijzen ergens tussen de 800 en 1.700 euro per hectare. 

Over heel Nederland bezien is de vraag naar pachtgrond er wel, maar ontbreekt het duidelijk aan aanbod. Alleen daar waar een ondernemer met het bedrijf stopt zijn nog wat mogelijkheden. Hoewel pacht een aantrekkelijk alternatief is voor de aankoop van grond, blijken er weinig kansen te liggen of een ondernemer moet toevallig heel veel geluk hebben. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
erwin huiting 22 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10869369/Grondhonger-melkers-te-stillen-met-pacht?]Grondhonger melkers te stillen met pacht?[/url]
Is dit bericht ook te delen via b.v. twitter ?
Abonnee
Flevo uitje 22 April 2016
Onder de foto staat de kwetterende vogel kun je klikken en link sturen
geert 29 April 2016
Ruim de helft van de melkveehouders staat rood bij de bank,hebben geen geld voor dure pachtgrond of koopgrond, rondom Hoogeveen is de situatie ook moeilijk door de lage melkprijs,deze situatie duurt minstens tot het eind van het jaar,veel boeren proberen de vinger op de knip te houden
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden