8% waardedaling verwacht

Brexit-vrees geeft prijsdip in Britse landbouwgrond

25 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Voor het eerst in acht jaar tijd is de waarde van Britse landbouwgrond afgenomen. Reden daarvoor is een mogelijke Brexit, wanneer de Britse bevolking in juni naar de stembussen gaat. Vrees heerst dat de landbouwsector er bij een exit bekaaid vanaf komt.

In de eerste drie maanden van dit jaar is de gemiddelde waarde van landbouwgrond in Groot-Brittannië met drie procent afgenomen. Dat noteert makelaarskantoor Knight Frank in haar grondprijzen index. Daarmee wordt een halt toegeroepen aan de jarenlange run op landbouwgrond. Als gevolg hiervan zijn de prijzen het afgelopen decennia met 180 procent toegenomen, zo blijkt uit de index van Frank Knight, schrijft de Financial Times.

8

procent

daalt naar verwachting de waarde van landbouwgrond dit jaar

Reden voor de waardedaling is volgens het bedrijf de onzekerheid rondom het Britse EU referendum. Dat wordt op 23 juni gehouden. Geen enkele partij die voor afscheiding is heeft een duidelijk plan gepresenteerd waaruit blijkt hoe het CAP (Common Agricultural Policy) subsidieschema zal worden opgevangen. De Britse agrarische sector ontvangt jaarlijks 3,1 miljard euro aan subsidiegelden vanuit Brussel. Volgens boerenvakbond NFU is tweederde van de boeren tegen een Brexit.

Andrew Shirley, hoofd onderzoek bij het makelaarskantoor, schat in dat de waardedaling over heel het jaar ongeveer acht procent zal bedragen, zo zegt hij tegen de krant. ‘Hierbij ga ik ervan uit dat de graanprijzen laag blijven en de pond sterling niet in waarde zal kelderen. Er heerst veel onzekerheid over landbouwsubsidies in het geval van een Brexit en dat zorgt voor verminderende interesse in grondaankopen’, meent hij.

In de eerste drie maanden van dit jaar werd een kwart minder grond te koop aangeboden in vergelijking met vorig jaar. 11.029 acre (4.463 ha) zocht in januari, februari en maart een nieuwe eigenaar. ‘De gemiddelde grondprijs is gedaald tot net onder 8.000 pond per acre’, weet Shirley. Omgerekend 25.300 euro per hectare.

Bij een Brexit daalt de pond en dat biedt perspectief voor de export

Brexiteers – voorstanders van een Brexit – proberen boeren te verzekeren dat de overheid de sector niet zal laten vallen. Maar, agrarische ondernemers in het land zijn bang dat ze niet genoeg gewicht in de weegschaal kunnen gooien. De boerenlobby in Frankrijk staat bijvoorbeeld vele malen sterker. Wanneer het eiland op zichzelf staat wordt misschien minder subsidie uitgekeerd maar naar verwachting gaan de prijzen wel omhoog. Wanneer de waarde van de pond afneemt biedt dat perspectief voor de export.

Misschien trekt een dalende grondprijs in Groot-Brittannië meer investeerders van buitenaf aan, zoals dat nu in Frankrijk gebeurt. Daar kost de grond op plekken slechts 4.000 euro per hectare. Een Chinese investeerder, Hong Yang uit Hongkong, kocht in het midden van Frankrijk 1.700 ha akkerbouwgrond. Het liefst wil hij uitbreiden tot 10.000 ha. Daarmee haalt hij zich de woede van lokale ondernemers op de hals. Via een schimmige maar legale constructie weet de zakenman de grond in eigendom te krijgen, waarvoor hij 7.000 euro meer betaalt dan gangbaar is. Gevreesd wordt voor een ‘landgrab’ situatie die de Aziaten in Afrika hanteren, schrijft het NRC.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden